Un vin alb sec de Alsacia, estul Franței, din 1472, considerat a fi cel mai vechi vin din lume conservat în butoi, urma să fie transvazat miercuri seară, la Strasbourg, în alt recipient. Procedeul va permite licorii să își continue procesul de maturare. Aceasta este ar fi a treia orară de când vinul vechi de peste cinci secole este mutat.
Transvazarea a devenit necesară din cauză că butoiul în care se afla vinul data din 1718 și s-a degradat, astfel încât avea scurgeri de lichid, a explicat Thibaut Baldinger, managerul pivniței din Strasbourg, informează Agerpres, citând AFP.
Păstrat încă de la început, în urmă cu peste cinci secole, în aceeași pivniță, vinul va fi trecut în alt butoi printr-o operațiune delicată, care va dura aproximativ 30 de minute.
După ce s-a constatat că se pierdeau cam trei litri de vin pe an, conducerea pivniței a așezat butoiul, în aprilie 2014, într-o cuvă de inox până la confecționarea unui alt butoi de stejar de 450 de litri. Vinul vechi de 543 de ani își păstrează întreaga savoare și are 9,4% alcool. Din el s-a băut doar de trei ori, ultima oară în 1944, când i-a fost servit generalului francez Philippe Leclerc, care a eliberat orașul Strasbourg de trupele germane.