Cel mai tare bucătar

Şobolănelul Remy ne convinge, în "Ratatouille", că din consumator de gunoaie poate deveni cel mai priceput bucătar.

Şobolanul Remy (voce: Patton Oswalt) este foarte diferit de familia şi prietenii lui, pentru că, în loc să-i placă subteranele duhnind a resturi, adoră bucătăriile cele mai sofisticate şi bucatele cele mai alese. Are şi un mentor foarte special în fantoma lui Auguste Gusteau (voce: Brad Garrett), un bucătar vestit la Paris şi în întreaga lume.

Destinul îl poartă pe curiosul Ratatouille în bucătăria unui restaurant, unde îl va ajuta pe Linguini (Lou Romano), un începător în ale artei culinare, să facă faţă cerinţelor şefului său, ba mai mult, să devină celebru peste noapte. În universul populat de roţi de caşcaval cât masa, Remy se abţine de la consum şi îşi pune imaginaţia şi talentul la treabă. Se produce o ciudată simbioză între şobolanul atipic şi antitalentul în ale bucătăriei, Linguini. Handicapaţi la prima vedere, cei doi reuşesc doar împreună ceea ce doar îndrăzneau să viseze. Dincolo de situaţiile comice şi de personajele spectaculoase, producţia urmăreşte câteva teme universal-valabile precum prietenia, loialitatea, lupta individului cu prejudecăţile şi aşteptările celor din jur.

Animaţie la superlativ

Filmul este excelent realizat, populat de personaje memorabile, care au beneficiat de dialoguri savuroase (scenariu semnat de Brad Bird) şi de o animaţie excelent pusă la punct.

De exemplu, blăniţa lui Remy a fost alcătuită din peste un milion de fire, iar animatorii au urmărit mişcările unor şobolani reali, pentru a crea un exemplar cât mai aproape de autenticitate. Iar dacă până acum numai ideea de a vedea un şobolan stârnea o reacţie de dezgust, de azi înainte, membrii acestei stirpe vor fi priviţi cu mai multă indulgenţă.

Filmul produs de studiourile Pixar (aceleaşi care au creat „În căutarea lui Nemo“, seria „Epoca de Gheaţă“) a obţinut un Oscar şi Globul de Aur pentru Cel mai bun film de animaţie de lungmetraj.

Duminică, 20.00, HBO