Măgurele se va putea mândri şi cu cel mai puternic laser din istoria ştiinţei. Asta pentru că Guvernul României a aprobat în şedinţa de marţi începerea construirii primei facilităţi de cercetare paneuropeană din estul Europei, Extreme Light Infrastructure (ELI) - Nuclear Physics pe Platforma Bucureşti - Măgurele.
La acest proiect participă şi Ungaria şi Republica Cehă, iar valoarea estimată a acestuia este de 280 milioane de euro, din fonduri europene.
Cercetătorii din România, dar şi din celelalte ţări participante la proiect, vor putea explora sistematic, în premieră, frontiera laser-materie nucleară, ce va furniza date fundamentale care vor face posibilă abordarea unor domenii ştiinţifice accesibile în următorii cinci ani.
"Este un pas înainte foarte important în construcţia acestei infrastructuri de laseri - cel mai mare proiect de cercetare ştiinţifică realizat vreodată în România. Acest act normativ arată angajarea foarte puternică a Guvernului României în ceea ce priveşte cercetarea ştiinţifică. De la preluarea mandatului, am îndeplinit câteva puncte esenţiale din programul de guvernare în domeniul cercetării, precum aderarea la CERN, cel mai mare centru ce cercetări de fizică atomică din lume şi, de asemenea, construcţia acestei infrastructuri de cercetare", a specificat Daniel Funeriu, ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Această nouă investiţie va ajuta în carieră şi tinerii cercetători.