Cel mai profitabil semestru din istoria Petrom

Provizioanele constituite au situat însă câştigul net sub aşteptările analiştilor. Drept urmare, cotaţiile bursiere ale companiei au scăzut ieri.

Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România, a raportat un profit net de 1,66 miliarde de lei pentru prima jumătate a acestui an, în creştere cu 88% faţă de aceeaşi perioadă din 2007, în principal datorită cotaţiilor ridicate ale ţiţeiului. Valoarea indicatorului reprezintă un record istoric pentru Petrom, în condiţiile în care profitul primului semestru din 2006, care deţinea până în prezent supremaţia, a fost de 1,4 miliarde lei.

Rezultatele companiei se înscriu în trendul câştigurilor uluitoare ale petroliştilor la nivel mondial, în contextul în care preţul barilului de petrol aproape s-a dublat faţă de perioada similară a anului trecut. Totodată, cifra de afaceri a Petrom a fost de 8,2 miliarde de lei, mai mare cu 52% faţă de primul semestru din 2007, iar vânzările de carburanţi prin staţii au crescut cu 24%, până la 848 milioane litri. De asemenea, investiţiile totale s-au majorat cu 156%, ajungând la 3,3 miliarde de lei, din care 2,6 miliarde lei au fost îndreptate spre explorare şi producţie. Compania a programat investiţii de 4,5 miliarde de euro până în 2010. Sub aşteptări Cu toate acestea, profitul net aferent celui de-al doilea trimestru a fost cu mult sub estimarea analiştilor pieţei. În timp ce aceştia aşteptau o dublare, indicatorul s-a apreciat cu doar 36% faţă de perioada aprilie-iunie 2007, ajungând la 687 de milioane lei, în scădere faţă de rezultatul din primul trimestru, de 977 de milioane lei.

„Acest lucru a fost cauzat de creşterea provizioanelor pentru litigiile cu angajaţii, privind interpretarea unei clauze din contractele de muncă, referitoare la primele de Sărbători. Aceste provizioane au avut o valoare însemnată, de 446 de milioane/ lei, la care analiştii se pare că nu s-au aşteptat“, a explicat directorul general executiv al companiei, Mariana Gheorghe. Ascensiunea va continua Prin urmare, cotaţiile bursiere ale Petrom au scăzut imediat după anunţarea datelor financiare şi au încheiat ziua de ieri cu o depreciere de 4,5%. „Rezultatele au înşelat aşteptările majorităţii brokerilor. Totuşi, acesta a fost efectul şi pe Bursele internaţionale, în cazul companiilor de talia ExxonMobil sau Chevron, care, de asemenea, nu au raportat valori la nivelul estimărilor. De altfel, provizioanele anunţate de Petrom, de peste 60% din profitul trimestrului doi, sunt foarte mari“, a declarat, pentru EVZ, Cristi Alexe, analist financiar la SSIF Broker Cluj.

La rândul său, preşedintele KTD Invest, Iulian Panait, consideră că scăderea acţiunilor Petrom este rezultatul vânzărilor masive de titluri, planificate de investitori pentru ziua raportării. „Trendul va fi ascendent în următoarele luni, întrucât preţul petrolului este deja peste media celui din trimestrul al doilea, astfel că Petrom va continua să fie în centrul atenţiei pe piaţa de capital“, a mai spus Panait. ACTIVE Petrom vinde două divizii Compania urmăreşte finalizarea în septembrie a negocierilor pentru vânzarea diviziei de petrochimie a Arpechim, Petrochemicals Argeş, astfel ca tranzacţia să fie încheiată până la sfârşitul anului. „Suntem în discuţii cu un potenţial cumpărător“, a spus Mariana Gheorghe.

Printre cei interesaţi de această divizie se numără Oltchim, compania germană Petro Carbo Chem (PCC) şi cea azeră Socar, însă doar PCC a afirmat că negociază cu Petrom pe această temă. Potrivit contractului de privatizare, rafinăria Arpechim nu este considerată activ de bază al companiei. Totodată, şi Petrom Distribuţie Gaze şi-ar putea schimba acţionarul până la finele anului, interesaţi fiind E.ON Gaz România şi Distrigaz Sud. GRUP Profit mai mare cu 52% pentru OMV Acţionarul majoritar al Petrom, compania austriacă OMV, a raportat un profit net de 1,13 miliarde de euro în primul semestru, cu 52% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2007, urmărind ascensiunea companiilor petroliere din întreaga lume, conferită de preţul ţiţeiului. Veniturile înainte de impozitare au crescut cu 63%, până la 1,75 miliarde de euro, la care Petrom a avut o contribuţie de 512 milioane de euro.

Totodată, OMV a anunţat, ieri, că renunţă la intenţia de a prelua compania ungară MOL, întrucât consideră că prevederile impuse de Comisia Europeană pentru realizarea fuziunii sunt inacceptabile. Forul european a decis că OMV poate prelua MOL doar dacă renunţă la active importante ale companiei ungare. Mariana Gheorghe, directorul general executiv al Petrom: "Provizioanele pentru litigii au avut o valoare însemnată, de 446 de milioane de lei, la care analiştii nu s-au aşteptat."