Cel mai preţios metal al secolului. Imagini suprarealiste din deşertul de sare din care este extras
- Dodo Romniceanu
- 28 octombrie 2015, 12:10
În pustiul Salar de Atacama din Chile, situat la peste o mie kilometri nord de capitala Santiago,se găseşte un câmp imens de litiu administrat de Societatea de Chimie şi Minerit din Chile (Sociedad Química y Minera de Chile - SQM), companie ce ocupă locul trei în lume în producţia de litiu. Metalul alb-argintiu a fost găsit dizolvat într-un lac cu apă sărată la doar 40 de metri adâncime.
Saramura noroiasă şi vâscoasă este pompată la suprafaţă, turnată în bazine de evaporare cu o adâncime mică pentru a se usca la soarele fierbinte al deşertului. Apa se evaporă încet, lăsând în bazine materialul galben, cu impurităţi, care produce cel mai preţios metal al secolului XXI.
Litiul, cel mai uşor dintre toate metalele cunoscute, este componentul cheie al bateriilor reîncărcabile graţie cărora dispozitivele noastre rulează şi ne fac viaţa mai comodă. Acest metal este un nou material-minune care în viitor poate deveni marfa cea mai necesară din punct de vedere strategic pe Planetă. Până nu demult, litiul era folosit în mici cantităţi pentru producţia sticlei şi ceramicii. Nevoia de litiu a crescut foarte mult în ultimii ani odată ce telefoanele mobile şi iPad-urile au devenit omniprezente.
Cu aproape o jumatate de secol în urmă, începând cu anii 1950, sursa principală de litiu a lumii erau Munţii Kings din Carolina de Nord, SUA. Metalul, vital în producţia armelor cu fuziune nucleară, era extras dintr-un mineral silicat numit spodumen, considerat şi el o piatră preţioasă. Deşi spodumenul putea genera cel mai pur litiu, procesul era unul laborios şi costisitor.
Când litiul a fost descoperit în câmpurile sărate ale Americii de Sud, companiile producătoare de litiu s-au orientat pe extragerea metalului din saramură, fiindcă acest proces presupune mai puţine cheltuieli. Aşa că, la sfârşitul secolului XX, mina din Carolina de Nord a fost închisă.
În prezent, necesarul de litiu este suplinit de Chile, Argentina şi Bolivia, acolo unde se află cele mai mari rezerve de litiu din lume. Numai Chile produce 43% din necesarul mondial de litiu. (sursa: descopera.ro)