Se află în Nepal, iar estimativ, pentru fiecare trei temerari care reușesc să urce și să coboare în viață, un al patrulea își pierde viața.
Este vorba de vârful Annapurna I, ce face parte din muntele Annapurna, masivul Himalaya, Nepal. Annapurna I măsoară 8.091 m în înălțime, aflându-se pe locul al zecelea în topul celor mai înalte formațiuni muntoase din lume.
În ciuda tristului renume pe care avea să-l dobândească ulterior, Annapurna I a fost primul vârf de peste 8.000 m care a fost escaladat în istorie. Premiera a avut loc la 3 iunie 1950, reușită de o echipă de alpiniști francezi, condusă de Maurice Herzog și Louis Lachenal. Nu a fost însă și cel mai înalt punct escaladat de om, în anii '20 alpiniștii reușind să se afle la înălțimi de peste 8.500 pe Everest.
A fost omologat oficial
Prima ascensiune pe Annapurna I pe timp de iarnă a avut loc la 3 februarie 1987, reușită fiind de polonezii Jerzy Kukuczka și Artur Hajzer. Prima ascensiune solo s-a înregistrat în octombrie 2007 și i-a aparținut slovenului Tomaz Humar.
Primul român care a reușit să cucerească Annapurna I a fost timișoreanul Horia Colibășanu, la 27 aprilie 2010. S-a aflat la cea de-a treia încercare.
Vârful Annapurna I a fost omologat oficial în ediția 2012 a Guinness World Records, ca fiind cel mai periculos vârf montan din lume. Până în martie 2012, 52 de curajoși și-au pierdut viața urcând sau coborând acest vârf, 191 de tentative finalizându-se cu bine. Printre alpiniștii cu o vastă experiență care, totuși, i-au căzut victime, se numără britanicii Ian Clough (1970) și Alex MacIntyre (1982), rusul Anatoli Boukreev (1997) și sud-coreeanul Park Young-seok, dispărut în 2011. Se pare că deosebit de periculoase sunt avalanșele de pe acest vârf montan.