Cel mai mare pericol din România? Tocmai a fost semnalat oficial! Asimptomaticii…

În plină pandemie de coronavirus ăn România, Avocatul Poporului atrage atenţia asupra unui aspect îngrijorător.

Renate Weber a constatat luni „un vid legislativ” cu privire la persoanele depistate cu Covid-19 şi care asimptomatice.

Mai departe, cea care ocupă fucţia de Avocat al Poporului menţionează că, prin Ordinul 629/16 aprilie, Ministerul Sănătăţii a exclus aceste persoane din rândul celor pentru care se instituie carantina la domiciliu, fără să fie încadrate nici la carantină instituţionalizată.

„Supunem atenţiei dumneavoastră examinarea situaţiei create şi vă solicităm să ne comunicaţi un punct de vedere referitor la impunerea emiterii unui ordin care să reglementeze obligativitatea internării/spitalizării persoanelor depistate pozitiv cu COVID-19 asimptomatice”, se arată în solicitarea adresată ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Pe site-ul Avocatului Poporului se menţionează că la16 aprilie, un cotidian a postat pe site articolul „COVID-19 (nu) se transferă la domiciliu”, conform căruia în spitale sunt primiţi doar pacienţii cu simptome, iar în centrele de carantină - doar repatriaţii care nu au unde sta.

„Articolul reproduce prevederi din Ordinul 622 pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului Sănătăţii 414/2020, potrivit cărora se instituie carantina la domiciliu numai în situaţia în care spaţiul permite carantina individuală sau în condiţii de separare completă de restul locatarilor din acelaşi domiciliu, pe bază de declaraţie de proprie răspundere pentru: persoanele asimptomatice care intră pe teritoriul României venind din zonele cu transmitere comunitară extinsă afectate de COVID-19 (zona roşie), persoanele asimptomatice confirmate cu COVID-19, membrii de familie asimptomatici confirmaţi cu COVID-19, care se carantinează la acelaşi domiciliu”, arată sursa citată.

Weber arată că ministrul Sănătăţii a anunţat ulterior că ordinul a fost retras, urmând a fi reintrodus în funcţie de evoluţia lucrurilor. Totodată, Nelu Tătaru a precizat că se va face carantinarea la domiciliu a pacienţilor confirmaţi pozitiv cu COVID-19 asimptomatici doar când nu vor mai fi locuri în spitalele-suport.

AV aminteşte că Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, stipulează că măsurile privind prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de epidemii, precum şi bolile transmisibile pentru care declararea, tratamentul sau internarea sunt obligatorii se stabilesc prin ordin al ministrului Sănătăţii.

Avocatului Poporului mai atrage atenţia că la o zi distanţă de Ordinul 622/2020, prin Ordinul 629 s-a exclus categoria persoanelor asimptomatice confirmate cu coronavirus dintre cele pentru care se instituie carantina la domiciliu, fără însă să fie încadrată nici la carantină instituţionalizată.

Prin Ordinul ministrului Sănătăţii 533/29 martie 2020 s-a instituit un plan de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de COVID-19, care menţionează eliberarea paturilor din spitalele de boli infecţioase pentru a fi disponibile pentru îngrijirea pacienţilor cu suspiciune/infecţie COVID-19, fără însă a aduce detalii suplimentare referitoare la tratamentul sau obligativitatea internării persoanelor asimptomatice confirmate pozitiv, mai explică sursa citată.

„Situaţia descrisă prezintă importanţă practică, fiind regăsite mai multe cazuri de persoane care au refuzat internarea şi au dorit ca, pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere, să se autoizoleze la domiciliu, însă reprezentanţii unor direcţii de sănătate publică sau cei ai Poliţiei i-au informat că vor fi cercetaţi penal pentru infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.

În concluzie, fără a analiza oportunitatea unor măsuri dispuse de Ministerul Sănătăţii, se constată existenţa unui vid legislativ în ce priveşte obligativitatea internării/spitalizării persoanelor depistate pozitiv cu COVID-19 asimptomatice, acesta fiind necesar a fi complinit în condiţiile legii, prin emiterea unui ordin de ministru al Sănătăţii”, mai transmite Avocatul Poporului în solicitarea adresată Ministerului Sănătăţii.