Cel mai mare creditor Prima Casă: Primim 200 de cereri de credite pe zi

Cel mai mare creditor Prima Casă: Primim 200 de cereri de credite pe zi

Banca Comercială Română, jucătorul care a acordat cele mai multe credite în cadrul primelor trei faze ale programului, primeşte circa 200 de dosare de credit pe zi în cadrul celei de-a patra faze, ritmul de depunere de noi solicitări fiind mai alert decât în etapele anterioare, a spus Ştefan Coroianu, directorul direcţiei de management al produselor retail din cadrul BCR.

Banca a acordat săptămâna trecută primul credit în cadrul programului, până în prezent având circa 10 credite aprobate, a spus Coroianu.

În primele trei etape ale programului, BCR a oferit credite în valoare de circa 600 de milioane de euro, iar pentru cea de-a patra fază banca are pregătit un plafon similar de creditare. În această etapă, riscul creditelor este împărţit între bănci şi stat în proporţie de 50 – 50%, în timp ce în primele trei faze statul garanta creditele în proporţie de 100%.

"Am acceptat să suportăm 50% din riscul aferent creditelor tocmai pentru că rata întârzierilor la plată este aproape zero în primele trei etape", a mai spus Coroianu.

Euro rămâne moneda potrivită pentru creditele de valoare mare

În opinia lui Coroianu, euro rămâne valuta cea mai potrivită pentru creditele de valoare mare sau care se derulează pe o perioadă mai lungă de timp, datorită costului mai scăzut al creditelor în moneda europeană raportat la cel al creditelor în lei.

Referitor la opiniile vehiculate în presă potrivit cărora că BNR ar fi elaborat un proiect prin care urmăreşte restricţionarea creditelor în valută prin fixarea unui avans mai mare pentru aceste împrumuturi , Coroianu a spus că "orice măsură de această factură ar limita creditarea, chiar dacă aceasta va fi luată în viitor, când este de presupus că veniturile persoanelor vor creşte şi este de presuspus că îşi vor permite un avans mai ridicat".

Potrivit unui studiu realizat de BCR împreună cu agenţia imobiliară Coldwell Banker, circa 47,5% din românii care doresc să achiziţioneze o casă sunt dispuşi să asigure un avans între 5 şi 10% din valoarea imobilului, iar 26% doar un avans sub 5%.

În cadrul programului Prima Casă debitorii sunt obligaţi să asigure un avans de minim 5%, cel mai redus la nivelul pieţei de credite imobiliare.

În opinia lui Coroianu, soldul creditelor ipotecare ar putea creşte în cadrul băncii cu circa 10 – 15% în acest an, în special datorită programului Prima Casă.

Ne puteți urmări și pe Google News