Clonele unui sequoia uriaş, înalt cât o clădire de 30 de etaje, vor fi plantate pe coasta Marii Britanii.
Ar fi fost cel mai mare copac din lume dacă nu ar fi fost tăiat, atât de rușinos, în 1890. După un pariu făcut la beţie, că pe o secţiune transversală pot încăpea 40 de persoane, arborele din Fieldbrook, California, a fost tăiat.
Chiar dacă William Waldorf Astor, un american bogat din Marea Britanie, cel care a făcut acest rămăşag, n-a pierdut, fotografiia realizată stând mărturie, pierderea a fost uriaşă pentru întreaga omenire.
Copacul uimitor, care a ajuns dimensiunea sa gigantică, după ce a rezistat în viaţa vreme de aproape 4.000 de ani, a fost nimicit.
După un secol de la acel momentul dramatic, arborele valoros din nordul Californiei este pe cale să renască. Conele sale ar putea fi plantate chiar în această primăvară în Cornwall.
Oamenii de ştiinta au reuşit să cultive butaşi dintr-un ciot al valorosului arbore, iar în pepiniera de la St. Austell, zece din clonele sale sunt puieţi care ajung până la genunchi. Operaţiunea face parte din proiectul Eden, un proiect ambițios de a valorifica și replanta unii dintre cele mai vechi copaci din Statele Unite și Marea Britanie, informează The Independent.
În total, în proiect vor fi vi plantate 100 de puieţi, clone după 10 arbori seculari din Statele Unite.
Domnule Tim Smit, Executive Vice-presedinte al Proiectului Eden, va dezvălui detalii privind programul copac-regenerare în această săptămână, inclusiv plantarea a încă 99 de clone de la 10 redwoods americani vechi care au fost importate la sfarsitul anului trecut.
"Ideea de readuce la viaţă copacii seculari, care au propria istorie este un recurs frumos", a declarat Tim Smit, coordonatorul Programului Eden.
"Există o mulțime de copaci antici în Marea Britanie, care au o poveste", a adăugat el.