Economia Germaniei a crescut cu 3,6%, în 2010, un nivel record înregistrat de la reunificarea ţării, în 1990, relatează publicaţia franceză Le Monde, care citează institutul german de statistică Destatis.
Creşterea a fost determinată de revigorarea puternică a exporturilor şi de revenirea cererii interne. Recordul precedent a fost înregistrat în anul 2006, când economia Germaniei a crescut cu 3,4%.
Reluarea creşterii celei mai mari economii europene va continua şi în 2011, însă într-un ritm mai puţin alert, estimează economiştii.
După ce a fost lovită dur de criză, cu o recesiune de 4,7% în 2009, produsul intern brut (PIB) al Germaniei şi-a revenit, în 2010, mult mai repede decât economiile altor ţări europene şi decât alte economii dezvoltate.
În calitate de prima ţară exportatoare din europa, Germania a profitat de apetitul ţărilor emergente pentru produsele nemţeşti, printre care cele mai căutate au fost autoturismele, produsele chimice sau maşinile industriale. Astfel, exporturile au crescut cu 14,2%.
Cu un şomaj în scădere, nemţii au reînceput să colinde prin magazine, ceea ce a dus la o creştere de 0,5% a consumului.
Lupta cu deficitul bugetar Bugetul Germaniei a închis anul 2010 pe roşu, cu un necesar de finanţare de 88,57 miliarde de euro, echivalentul a 3,5% din PIB, potrivit Destatis.
Astfel, Germania a depăşit limita de deficit de 3% din PIB, impusă ţărilor din zona euro prin pactul european de creştere şi stabilitate. În 2009, deficitul bugetar s-a cifrat la 3% din PIB, după un uşor excedent în 2008 de 0,1%.