Cel mai mare alpinist din lume crede în turismul din România

Reinhold Messer, considerat de mulţi cel mai mare alpinist al tuturor timpurilor, crede că România are potenţial de dezvoltare a turismul montan.

Messner a urcat pe toate cele mai înalte vârfuri ale planetei. A cucerit toţi cei 14 optmiari (vârfuri ce depăşesc 8.000 de metri) fără mască de oxigen. Acum, îşi ocupă timpul cu gestionarea unei reţele muzeale ce îi poartă numele. Muzeul Muntelui sau Messner Mountain Museum este muzeul aflat la cea mai mare altitudine din lume (2.181 de metri), în Alpi. El a adunat tablouri ce înfăţişează drumeţii, obiecte de căţărat ce au aparţinut unor alpinişti, documente şi fotografii.

"Aceste iniţiative muzeografice şi de susţinere a ţăranilor de la munte se pot face şi în Carpaţi, în România. Însă trebuie să găsiţi pe cineva care să-şi asume această muncă", a spus Reinhold Messer într-un interviu pentru Raul Cazan de la Super Alp, publicat pe green-report.ro.

Messner nu crede că trebuie să dăm vina pe oamenii politici întrucât localnicii sunt cei care ar trebui să aibă iniţiativa. Ei sunt cei care deţin mai multe informaţii deoarece se află mai aproape de zona turistică.

"Carpaţii sunt mult diferiţi faţă de Alpi, e un lanţ foarte lung şi în mare parte împădurit, mult mai mult decât la noi. E un lanţ muntos foarte mare şi acolo se pot face nişte lucruri extraordinare. Însă acele lucruri trebuie să le faceţi voi", a spus Messner.

"Trebuie ca guvernele să le dea posibilitatea oamenilor de a trăi la munte, însă în mod genuin. Turismul trebuie încurajat de cei care locuiesc sus la munte şi care, prin propriile mijloace de producţie, menţin sustenabilitatea în zonă. Ei trebuie să muncească pentru a supravieţui, pentru a mânca şi bea, pentru a se încălzi. Condiţia e să fie lăsaţi în pace", a mai arătat Messner în acelaşi interviu.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi site-ul green-report.ro.