Ministerului Afacerilor Interne a anunţat că şi-a atins obiectivul de creștere a siguranței cetățeanului: Crăciunul 2015 a fost cel mai liniștit și cel mai sigur Crăciun din ultimii cinci ani. Acest lucru se datorează şi mobilizării a 37.000 de polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști de frontieră, piloți, medici și paramedici SMURD. Totuşi, într-o singură zi, 3.700 de şoferi au fost amendaţi pentru depăşirea vitezei, iar în ultima săptămână circa 3.000 de conducători auto au rămas fărăr permis de conducere, cei mai mulţi pentru că au condus sub influenţa alcoolului sau au depăşit limta legală de viteză.
În ziua de Crăciun au fost la datorie 37.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, a anunţat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Monica Dajbog. Oficialul MAI a precizat că, datorită misiunilor de prevenire a infracționalității, de menținere și asigurare a ordinii publice și de intervenție la evenimente, față de o zi normală, când media evenimentelor zilnice este de aproximativ 450, în cursul zilei de ieri au fost înregistrate 322 de evenimente.
Situaţia evenimentelor care au avut loc în ultimele zile, prezentată de MAI
În ceea ce privește evoluția accidentelor rutiere se constată o scădere a numărului acestora în ultimii 3 ani (cu 15% față de 2013, respectiv cu 7% față de anul trecut).
Și numărul persoanelor rănite grav este pe un trend descendent în ultimii 3 ani (mai puțin cu 33% față de 2013, respectiv cu 28% față de 2014).
Faptele de omor au cunoscut un trend descendent (vorbim de o scădere de 8 ori față de anul 2011), tentativele de omor sunt de asemenea sub media ultimilor ani, iar faptele de viol s-au redus considerabil, înregistrând o scădere de 3 ori față de anul 2014.
Nu s-au înregistrat persoane rănite din cauza articolelor pirotehnice
O atenție deosebită a fost acordată și comerțului cu articole pirotehnice, fiind confiscate 37,8 tone de astfel de materiale și constatate un număr de 328 de infracțiuni, 331 persoane fiind cercetate pentru acest tip de fapte.
Nu s-au înregistrat cazuri de rănire ca urmare a folosirii articolelor pirotehnice și nici distrugeri cauzate de explozia acestora în mod necontrolat.
SMURD - Intervenții la situații medicale de urgență
293 de echipaje de prim-ajutor SMURD au asigurat 870 de intervenții medicale de urgență. Cu ajutorul elicopterelor medicale în zilele de 24 și 25 decembrie au avut loc 10 intervenții prin punctele aero-medicale din București, Constanța și Iași.
3.000 de permise reținute, într-o săptămână!
În total, în această săptămână, au fost reținute aproape 3.000 de permise de conducere dintre care 595 pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice şi 540 pentru depășirea limitelor de viteză. Numai într-o singură zi a săptămânii trecute, la nivelul întregii ţări au fost depistați și sancționați peste 3.700 de conducători auto care au încălcat regimul legal de viteză.
Totodată, în aceste zile, 2 elicoptere ale MAI au asigurat suportul aerian al misiunilor Poliției Rutiere, traficul fiind supravegheat și monitorizat din aer pe principalele artere, pe zona de centură a Municipiului Bucureşti, precum și pe DN1.
Aceste misiuni aeriene vor continua şi mâine când este de aşteptat să se înregistreze valori mari de trafic.
În ultima săptămână, au avut loc peste 17.200 de intervenții la evenimente
În zilele premergătoare Crăciunului, polițiștii, jandarmii şi poliţiştii de frontieră au continuat acțiunile de control, fiind aplicate amenzi de aproape 16 milioane de lei, iar valoarea bunurilor confiscate se ridică la 1,2 milioane de lei.
Au fost constatate 3.600 de infracțiuni dintre care 1.953 de natură judiciară, 69 la codul silvic și 980 la regimul circulației rutiere.
Pompierii, peste 11.000 de intervenţii într-o săptămână
În ultimele șapte zile, angajații Inspectoratului pentru Situații de Urgență au desfășurat peste 11.500 de intervenții dintre care 6.320 ale SMURD și 440 pentru stingerea incendiilor. În zilele de 24 și 25 decembrie au fost înregistrate cu 25 la sută mai puține incendii față de anul trecut.
De asemenea, pompierii au continuat acțiunile de control pe linia prevenirii incendiilor, aplicând peste 1.700 de sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 2,5 milioane de lei. Au fost identificate 65 de obiective economice care nu dețineau autorizație de securitate la incendiu, pentru 5 fiind luată decizia suspendării funcționării.