Organizația Mondială de Meteorologie a anunțat că temperatura medie anuală globală ar urma să crească cu 1,5 °C în următorii cinci ani. Iar probabilitatea crește cu timpul, conform unei noi actualizări climatice emise de OMM, unde se arată că ne apropiem de cel mai călduros an din istoria omenirii.
Există o probabilitate de 93% ca în perioada 2022-2026 să avem parte de cel mai călduros an înregistrat vreodată. Șansa ca media pe cinci ani - 2022-2026 - să fie mai mare decât în perioada 2017-2021, potrivit Global Annual to Decadal Climate Update, care aparține de Met Office al Regatului Unit. Așadar, în perioada menționată, omenirea se va confrunta cu valuri mari de căldură, iar pragul de 1,5 grade Celsius ar putea fi depășit, spun experții de la Met Office.
OMM a anunțat că ne îndreptăm spre cel mai călduros an din istorie
Șansa de a depăși temporar 1,5°C a crescut constant din 2015, când era aproape de zero. Pentru anii dintre 2017 și 2021, a existat o șansă de depășire de 10% . Această probabilitate a crescut la aproape 50% pentru perioada 2022-2026.
Acest studiu arată că ne apropiem mult mai mult de atingerea temporară a țintei inferioare a Acordului de la Paris privind schimbările climatice. Cifra de 1,5°C nu este o statistică aleatorie. Este mai degrabă un indicator al punctului în care impacturile climatice vor deveni din ce în ce mai dăunătoare pentru oameni și, într-adevăr, pentru întreaga planetă, a declarat secretarul general al OMM, prof. Petteri Taalas.
Această actualizare anuală prezintă expertiza oamenilor de știință în domeniul climei recunoscuți la nivel internațional și cele mai bune sisteme de predicție de la centrele climatice de top din întreaga lume pentru a produce informații utile pentru factorii de decizie.
Canicula va crea mari probleme de sănătate
Șansa ca media pe cinci ani pentru 2022 – 2026 să fie mai mare decât ultimii cinci ani 2017-2021 este, de asemenea, de 93%”, potrivit Global Annual to Decadal Climate. Există șanse de 50-50% ca lumea să aibă parte de temperaturi cu peste 1,5 grade Celsius mai mari, în următorii cinci ani,
Atâta timp cât vom continua să emitem gaze cu efect de seră, temperaturile vor continua să crească. Și pe lângă asta, oceanele noastre vor continua să devină mai calde și mai acide, gheața și ghețarii vor continua să se topească, nivelul mării va continua să crească și vremea noastră va deveni şi mai extremă. Încălzirea arctică este disproporționat de mare și ceea ce se întâmplă în Arctica ne afectează pe toți, a spus prof. Taalas.
Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice spune că riscurile legate de climă pentru sistemele naturale și umane sunt mai mari pentru încălzirea globală de 1,5 °C decât în prezent, dar mai mici decât la 2 °C.
Experții de la Met Office spun că temperaturile vor crește continuu
Dr. Leon Hermanson, de la Met Office, care a condus raportul, a spus că „cele mai recente predicții climatice arată că o creștere a temperaturii globale va continua, cu șanse egale ca unul dintre anii dintre 2022 și 2026 să depășească 1,5 °C peste nivelurile preindustriale. Un singur an de depășire peste 1,5 °C nu înseamnă că am depășit pragul emblematic al Acordului de la Paris, dar dezvăluie că ne apropiem din ce în ce mai mult de o situație în care 1,5 °C ar putea fi depășit pentru o perioadă lungă de timp.
În 2021, temperatura medie globală a fost cu 1,1 °C peste valoarea de referință preindustrială, potrivit raportului provizoriu al OMM privind starea climatului global. Raportul final privind starea climatului global pentru 2021 va fi lansat pe 18 mai.
ONU a anunțat că anul 2021 se află pe locul 6 în clasamentul celor mai călduroși ani din istoria măsurătorilor meteorologice. Este concluzia unui raport al Administraţiei Naţionale americane pentru Oceane şi Atmosferă.
Temperatura medie pentru anul 2021 a fost cu 1,5 grade Celsius mai ridicată decât media secolului XX, se arată pe site-ul ONU. De asemenea, 2021 a fost cel de-al 45-lea an consecutiv în care temperatura globală a urcat deasupra mediei, ceea ce înseamnă că planeta nu a mai trecut printr-un an mai rece decât media din 1976, mai relatează public.wmo.int.