Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a anunţat astăzi că miniştrii Ovidiu Silaghi (Transporturi), Eduard Raul Hellvig (Dezvoltarea Regională şi Turism), Dan Mihalache (secretar general adjunct al Guvernului) şi Liviu Marian Pop (delegat pentru dialog social), au probleme cu averea, sunt incompatibili sau sunt în conflict de interese.
UPDATE 11.30 Secretarul general adjunct al Guvernului, Sorin Dan Mihalache, a declarat că ANI reprezintă "o oficină de propagandă politică", iar comunicatul acesteia este o "mizerie". Mihalache va acţiona în instanţă Agenţia pentru acuzele aduse.
UPDATE 11.23 Ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, acuzat de ANI că nu poate justifica circa 45.00 de euro şi de tranzacţii financiare suspecte, a declarat că a pus la dispoziţia ANI documente privind modul în care au circulat banii şi că nu are nicio vulnerabilitate în campania electorală.
UPDATE 11.10 Ministrul Dezvoltării, Eduard Hellvig, susţine că acuzaţiile care i se aduc de către ANI sunt "o mizerie", că motivul atacurilor la adresa sa este legat de funcţia pe care o deţine în PNL şi de faptul că se doreşte ca USL să piardă parlamentarele din 2012 şi prezidenţialele din 2014.
UPDATE 11.00 Premierul le-a cerut celor patru demnitari să demareze toate procedurile legale permise pentru a-şi prezenta punctul de vedere în faţa instituţiei şi, dacă este cazul, pentru a contesta acuzaţiile care li se aduc.
UPDATE 10.10. Fostul ministru al Educaţiei, Liviu Pop, a declarat că aşteaptă decizia ANI. "Este o chestie pur electorală. Candidez din partea PSD la parlamentare, acuzaţia nu este întâmplătoare, mai ales că a apărut în prima zi a campaniei electorale. Aştept decizia ANI", a spus Pop la Realitatea TV.
ANI a sesizat Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor în cazul lui Ovidiu Silaghi după ce a descoperit mai multe tranzacţii supspecte. Liviu Marian Pop este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, iar dosarul său a fost trimis la procurori.
Ovidiu Silaghi, diferenţe la venituri şi cheltuieli
Agenţia Naţională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, existenţa unei diferenţe semnificative, în sensul art. 18 din Legea nr. 176/2010, în cuantum de 206.798 Lei (aprox. 45.955 Euro), între cheltuielile efectuate şi veniturile realizate în perioada 07.05.2012-15.10.2012 de către Ovidiu Silaghi, Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii. Potrivit inspectorilor ANI, în perioada 07 mai 2012 - 15 octombrie 2012, Ovidiu Silaghi a realizat, împreună cu Ariana Silaghi, soţia acestuia, venituri salariale în cuantum de 24.872 de lei iar modificările patrimoniale intervenite în aceeaşi perioadă au fost în cuantum de 231.670 de lei, rezultând o diferenţă nejustificată de 206.798 Lei (aprox. 45.955 Euro).
Cercetarea Averii şi Combaterea Spălării Banilor
În acest caz, Agenţia Naţională de Integritate a dispus două măsuri. - sesizarea Comisiei de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Oradea, potrivit dispoziţiilor art. 17, alin. 4 din Legea nr. 176/2010, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de către Ovidiu Silaghi, în perioada exercitării funcţiei de Ministru al Transporturilor şi Infrastructurii; - sesizarea Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, în vederea efectuării de cercetări cu privire la tranzacţii financiare suspecte efectuate de Ovidiu Silaghi împreună cu Ariana Silaghi, în temeiul prevederilor Legii nr. 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării actelor de terrorism.
- Dan Nica şi firele şpăgii pentru "112". EVZ a descoperit veriga lipsă în scandalul mitei de 7 milioane de dolari de la Ericsson
Eduard Raul Hellvig a încălcat regimul incompatibilităţilor
Agenţia Naţională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor de către Eduard Raul Hellvig, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Potrivit inspectorilor, Eduard Raul Hellvig s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 07 mai 2012 - 31 octombrie 2012, întrucât a exercitat, simultan, atât funcţia de Ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, cât şi funcţia de Director în cadrul S.C. Sintezis Birotica S.R.L., încălcând, astfel, dispoziţiile art. 84), alin.1), lit. c) şi art. 86, alin. 1) din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.
Contrazis de actele de la Ministerul Muncii
Potrivit ANI, începând cu data de 07 mai 2012, Eduard Raul Hellvig exercită funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului. De asemenea, în perioada 01 iulie 2004 - 31 octombrie 2012, acesta a deţinut şi funcţia de Director în cadrul S.C. Sintezis Birotica S.R.L. În punctul de vedere transmis Agenţiei Naţionale de Integritate, Eduard Raul Hellvig a menţionat că nu deţine funcţia de director al S.C. Sintezis Birotica S.R.L. şi nici nu a exercitat această funcţie în niciun moment pe parcursul ultimilor ani. Contrar celor afirmate de către Eduard Raul Hellvig în punctul de vedere depus la dosarul de evaluare, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a comunicat Agenţiei faptul că încetarea efectivă a contractului individual de muncă a fost operată la data de 31.10.2012., în urmă cu o saptămână.
Au sesizat Inspecţia Muncii şi Fiscul
Din verificările efectuate a mai rezultat faptul că, în perioada 20.12.2011 - 14.09.2012, Eduard Raul Hellvig a fost angajat pe funcţia de cercetător în ştiinţe politice în cadrul S.C. DIB Media Consultancy S.R.L., societate care nu se încadrează în categoria societăţilor care desfăşoară activităţi de cercetare-dezvoltare, conform Ordonanţei nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică, motiv pentru care Agenţia Naţională de Integritate a dispus sesizarea Inspecţiei Muncii privind contractul individual de muncă încheiat între Eduard Raul Hellvig şi S.C. DIB Media Consultancy S.R.L., având în vedere faptul că nu au fost respectate prevederile legale în materie. Au mai rezultat, conform extraselor bancare, tranzacţii reprezentând încasări drepturi salariale de la S S.C. Life Line - Medical Center S.R.L. (în perioada august - octombrie 2012), în cuantum de 26.703 Lei, în condiţiile în care acesta nu figurează, ca şi angajat al societăţii, în baza de date centrală a Inspecţiei Muncii, motiv pentru care Agenţia Naţională de Integritate a dispus sesizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în vederea stabilirii obligaţiilor fiscale referitoare la veniturile realizate în perioada august - octombrie 2012, de la angajatorul S.C. Life Line - Medical Center S.R.L.
- GUVERNUL USL duce ţara de râpă. Când iese BĂSESCU? BILANŢ la 6 luni!
Agenţia Naţională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor de către Dan Mihalache, Secretar General Adjunct al Guvernului. În urma evaluărilor demarate la data de 31 iulie 2012, s-au constatat următoarele: Dan Mihalache s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 10 mai 2012 - 08 iunie 2012, întrucât a exercitat, simultan, atât funcţia de Secretar General Adjunct al Guvernului, cu rang de Secretar de Stat, cât şi funcţia de administrator în cadrul S.C. DIB Media Consultancy S.R.L., încălcând, astfel, dispoziţiile art. 84), alin.1), lit. c) şi alin. 2), precum şi art. 86, alin. 1) din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.
Şi administrator de firmă, şi în Guvern
Începând cu data de 10 mai 2012, Dan Mihalache exercită funcţia de Secretar General Adjunct al Guvernului, cu rang de Secretar de Stat. În perioada 10 martie 2010 - 08 iunie 2012, Dan Mihalache a deţinut funcţia de administrator în cadrul S.C. DIB Media Consultancy S.R.L., conform evidenţelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. De asemenea, Dan Mihalache a continuat să exercite calitatea de administrator în cadrul S.C. DIB Media Consultancy S.R.L.până în luna august 2012, aşa cum rezultă din documentele transmise de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Conform prevederilor legale, persoana care exercită una dintre funcţiile publice de autoritate, respectiv cea de Secretar General Adjunct al Guvernului, asimilată funcţiei de secretar de stat, este obligată, la data depunerii jurământului sau, după caz, la data numirii în funcţie, să declare că nu se află în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute de lege.
Liviu Marian Pop, acuzat de abuz în serviciu
Agenţia Naţională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare indicii referitoare la posibila săvârşire de către Liviu Marian Pop, fost Ministru al Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, a infracţiunii de conflict de interese, precum şi a infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 2531 şi art. 248 din Codul Penal al României. În urma evaluărilor inspectorilor de integritate, demarate la data de 06 iunie 2012, s-au constatat următoarele: Indicii referitoare la posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese în materie penală şi a infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 2531 şi art. 248 din Codul Penal al României, de către Liviu Marian Pop,, întrucât, în execitarea prerogativelor de Ministru al Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, a emis, cu nerespectarea hotărârilor judecătoreşti executorii, Ordinul nr. 4271, care obligă statul să reţină cotizaţia sindicală, respectiv, să o vireze ulterior sindicatelor din învăţământ, efectuând acte de administrare în numele acestora, fiind astfel asigurat un folos patrimonial fostului angajator, respectiv Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ.
A favorizat sindicatele
La data de 15 mai 2012, Liviu Marian Pop, a fost desemnat în funcţia de Ministru interimar al Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. În prezent, Liviu Marian Pop, deţine funcţia de Ministru delegat pentru Dialog Social în cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. În perioada 01 decembrie 2007-17 mai 2012, Liviu Marian Pop, a exercitat funcţia de Secretar General al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ. Ulterior numirii în funcţia de Ministru al Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Liviu Marian Pop,, fost Secretar General al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, a emis Ordinul nr. 4271/29.05.2012 de modificare a Ordinului comun nr. 4576/2011 privind validarea fluxurilor financiare pentru cheltuielile de personal din învăţământul preuniversitar de stat, prin care nu se mai permitea reţinerea cotizaţiei sindicale de către unitatea de învăţământ, ordin contestat în instanţă de federaţiile sindicale din învăţămant, inclusiv de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, instanţele de judecată pronunţându-se în sensul menţinerii ordinului comun ca fiind temeinic şi legal.
Acuzaţii: Abuz în serviciu contra intereselor publice
Astfel, Liviu Marian Pop,, în calitate de Ministru interimar al Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a avantajat patrimonial Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, organizaţie cu care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii cinci ani, încălcând astfel dispoziţiile în vigoare referitoare la conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice, în materia legislaţiei penale. Având în vedere cele de mai sus, Agenţia Naţională de Integritate a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la posibila săvârşire a infracţiunilor de conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice de către Liviu Marian Pop, fost Ministru interimar în cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
Ce riscă miniştrii: Decăderea din drepturi şi interdicţia de a ocupa o funcţie publică În cazul lui Ovidiu Silaghi: "Persoana a cărei declaraţie de avere a fost supusă evaluării, fiind identificate diferenţe semnificative, este considerată incompatibilă."
În cazul lui Eduard Raul Hellvig: "Persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate, interdicţia de 3 ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unei stări de incompatibilitate. Persoana care face obiectul evaluării poate contesta raportul de evaluare a incompatibilităţii, în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanţa de contencios administrativ." În cazul lui Dan Mihalache: "Persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate, interdicţia de 3 ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unei stări de incompatibilitate. Persoana care face obiectul evaluării poate contesta raportul de evaluare a incompatibilităţii, în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanţa de contencios administrativ."
În cazul lui Liviu Marian Pop: "Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcţie, precum şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii şi funcţiei respective." CITIŢI ŞI:
- Dan Nica şi firele şpăgii pentru "112". EVZ a descoperit veriga lipsă în scandalul mitei de 7 milioane de dolari de la Ericsson
- CAZUL MIRCEA DIACONU. Explicaţiile Parlamentului pentru nerespectarea Justiţiei: "hazardante"
- OPERAŢIUNE ANI. ALT INCOMPATIBIL: Sorin Buhaş, consilier local la Oşorhei
- GUVERNUL USL duce ţara de râpă. Când iese BĂSESCU? BILANŢ la 6 luni!
- Mircea Diaconu SE RETRAGE din viaţa politică, începe un nou film şi renunţă la Loganul de senator pentru un ARO
- ANI a decis: Lucia Hossu Longin este incompatibilă la TVR