Cel mai important eveniment muzical al anului şi-a deschis porţile, iar odată cu el, trei tineri oameni de televiziune, Alina Sorescu, Ruxandra Gheorghe şi Elvin Dandel mai urcă o treaptă în ştiinţa spectacolului.
După doi ani în care a tăcut din lipsă de fonduri, Cerbul de Aur s-a reluat în Piaţa Sfatului din Braşov, celebrând totodată cei 40 de ani care s-au împlinit de la debutul festivalului. Printre invitaţii speciali se numără Natalia Rodriguez, grupul spaniol de flamenco Los Vivancos, Ruslana (câştigătoarea Eurovision din 2004), Direcţia 5, Damian & Brothers şi Iris, iar seara de gală se va încheia cu recitalul britanicilor de la Simply Red.
Prezentarea evenimentului a fost încredinţată tinerei generaţii, astfel că Alina Sorescu (22 de ani), Ruxandra Gheorghe (27 de ani) şi Elvin Dandel (27 de ani), fiul lui Ricky Dandel, au misiunea să se sincronizeze perfect pe scena din Piaţa Sfatului. Alina este gazdă la Cerbul de Aur după un an în care a fost intens solicitată de TVR pentru a prezenta selecţia naţională pentru Eurovision, Mamaia Copiilor, selecţia naţională pentru Eurovision Junior, semifinalele şi finala concurenţilor pentru Cerbul de Aur, plus festivalul Callatis. Pe perioada verii a muncit la Costineşti pentru "Tonomatul de vacanţă".
"Am experienţă şi trăiesc cu luciditate fiecare minut petrecut pe scena din Piaţa Sfatului", a spus Alina. Cu Ruxandra a prezentat acum patru ani "Matinalul de vacanţă" la TVR 1, iar de Elvin o leagă "o veche amiciţie", crescută tot pe platourile diverselor show-uri TV. Ruxandra Gheorghe a prezentat, la TVR, în martie, spectacolul aniversar Cerbul de Aur, de la alb-negru la color, alături de Dan Teodorescu, liderul trupei Taxi, şi de Horia Moculescu. Pe Ruxandra telespectatorii şi-o amintesc din emisiunea "Corect" sau "Parteneri de Weekend" de la TVR.
Elvin a cântat "Periniţa" la Cerb
Se poate spune că pentru Elvin prezentarea Cerbului s-a transmis din tată în fiu, desigur, abilităţile sale contând foarte mult în decizia organizatorilor. Elvin este deopotrivă pianist, compozitor şi textier, a participat la o serie de festivaluri de muzică şi, chiar dacă primii paşi în muzică i-a făcut împreună cu tatăl său, crede că acum e un artist independent. Mai mult, dacă în adolescenţă interpreta la festivaluri internaţionale piese compuse de Ricky Dandel, în prezent el este cel care scrie piese pentru tatăl său. În 1996, a ieşit din culisele Cerbului, unde îşi însoţea tatăl, şi a participat împreună cu acesta chiar pe scena festivalului, în concertul "Etno Pop", cu o prelucrare tehno a "Periniţei". "A fost o experienţă de nedescris pentru mine, aveam atunci doar 14 ani. Nici prin gând nu mi-ar fi trecut că într-o zi am să fiu chiar eu prezentatorul acestui festival".
Scurtă istorie
Prima ediţie a Cerbului, care a avut loc în martie 1968, i-a avut ca prezentatori pe Stela Popescu şi pe Iurie Darie. De-a lungul timpului, pe scena sa, în calitate de concurenţi sau invitaţi speciali, s-au perindat artişti precum Julio Iglesias, Josephine Baker, Dalida, Ricky Martin, Joe Cocker, Scorpions, Pink, Kylie Minogue, Diana Ross şi Ray Charles. La o zi după începerea Cerbului, TVR a scos revista oficială a festivalului, în cinci limbi, publicaţie ce conţinea interviuri cu vedetele participante şi biografia concurenţilor.
Iglesias şi Aguilera, celebrii necunoscuţi
La cea de-a doua ediţie a Cerbului a participat Julio Iglesias, care a plecat acasă fără nicio distincţie. În acel an, trofeul îl obţinea Luminiţa Dobrescu, iar Anda Călugăreanu şi Mihaela Mihai plecau acasă cu menţiuni speciale. Alt concurent celebru acum, dar care a plecat de la Cerb nebăgat în seamă, este Christina Aguilera. A participat la ediţia din 1997, pe când era o necunoscută. Ultima ediţie a Festivalului Cerbul de Aur a avut loc în septembrie 2005. Evenimentul a mai fost întrerupt în anul 1972, fiind reluat abia după 20 de ani, în 1992.
PREMII Un cerb de 10.000 de euro
La eveniment participă 30 de concurenţi, dintre care 27 din străinătate. România este reprezentată de Tony Poptamas&Desperado feat. Alexandra Ungureanu, Răzvan Krivach şi Dragoş Chircu. Miza notorietăţii e dublată de un premiu consistent în bani. Câştigătorul trofeului Cerbul de Aur va primi 10.000 de euro, Cerbul de Argint îi va aduce deţinătorului 7.000 de euro, iar bronzul îi va "umple buzunarul" câştigătorului său cu 5.000 de euro.