Copiatul la Bacalaureat este un adevărat sport naţional. Cu toate că la prima probă de la BAC nu există note, doar nişte calificative, şi indiferent de rezultatul obţinut elevul are voie să participe la următoarele probe, s-au găsit elevi care să copieze şi să îşi rişte rezultatul întregului examen.
Un număr de opt candidaţi au fost eliminaţi din cauza a diverse tentative de fraudă la care au recurs luni, în prima zi a probei de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba şi literatura română (proba A), conform datelor furnizate de inspectoratele şcolare judeţene până la ora 16,00.
Potrivit site-ului MECTS, trei elevi au fost surprinşi asupra lor cu telefonul mobil, lucru strict interzis de metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat. Cazurile s-au înregistrat în judeţele Constanţa şi Neamţ, respectiv în municipiul Bucureşti. Alţi cinci elevi (Brăila - doi, Gorj - doi, Tulcea - unul) au apelat la materiale ajutătoare, de asemenea, interzise, fapt ce a atras eliminarea lor din examen. Ei vor putea susţine probele abia în următoarea sesiune de Bacalaureat, în condiţiile în care rezultatele de la această probă nu influenţau în niciun fel media generală de la BAC. În prima zi a acestei probe s-au prezentat un număr de 48.408 absolvenţi de liceu
Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba şi literatura română (proba A) se va încheia miercuri, 13 iunie, şi va fi urmată de evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B) ce se va desfăşura în intervalul 13-15 iunie. Cel mai mare număr de elevi înscrişi la BAC de după anul 1989 Prima sesiune a examenului de bacalaureat va continua astăzi cu cea de-a doua zi de testare a competenţelor de comunicare la limba şi literatura română, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
La prima probă a sesiunii iunie-iulie a bacalaureatului, care se desfăşoară între 11 şi 13 iunie, s-au înscris la nivel naţional 155.955 de candidaţi, dintre aceştia 23.000 numai în Capitală.
Programul Bacalaureatului 2012 pentru zilele următoare În perioada 13 - 15 iunie va avea loc proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B): croată, maghiară, germană, sârbă, slovacă, turcă şi ucraineană la care s-au înscris 7669 de absolvenţi de liceu.
Evaluarea competenţelor digitale (proba D) se va desfăşura în perioada 15-18 iunie, iar evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C) între 25 şi 27 iunie.
Prima probă scrisă, cea la Limba şi literatura română - proba E)a), va avea loc în 2 iulie la ea înscriindu-se 171.720 candidaţi, în 3 iulie cea la Limba şi literatura maternă - proba E)b) -, probă scrisă, în 4 iulie proba obligatorie a profilului - proba E)c) -, probă scrisă.
Ultima probă, cea la alegere a profilului şi specializării - proba E)d) se va ţine în 6 iulie, afişarea rezultatelor va avea loc în 8 iulie iar în 9 iulie, între orele 8 şi 12, depunerea contestaţiilor. Rezolvarea contestaţiilor se va face între 10 şi 12 iulie, iar pe 13 iulie vor fi afişate rezultatele finale în urma contestaţiilor.
Promovabilitatea în Bucureşti la prima sesiune a examenului de bacalaureat din 2011 a fost de aproximativ 42,02% înainte de contestaţii, iar după contestaţii a crescut cu 1,77%, ajungând la 43,79%.