Cehov, in pasi de tangou

Andrei Serban a montat la Cluj, in limba maghiara, "Unchiul Vania", un spectacol socant, provocator, dar in acelasi timp tulburator.

Dupa ce anul trecut a montat „Pescarusul”, la Sibiu, un „Cehov antiromantic”, Andrei Serban a pus in scena pentru prima data in limba maghiara, la Teatrul Maghiar din Cluj, „Unchiul Vania”, un spectacol tulburator, cu public pe scena si actori in dubla distributie care evolueaza alternativ in rolurile principale.

Daca actul I se desfasoara in sala, cu actorii  mergand pe scaune si plimbandu-se nonsalant pe marginile balcoanelor, dansand tangou argentinian, in luminile candelabrului imens al salii care coboara din tavan, restul celor trei acte se joaca in toate celelalte laturi ale scenei, publicul intorcandu-si scaunele, in cerc, pentru a putea vedea actorii care fac adevarate acrobatii pe schele, scari suspendate sau cufundandu-se in noroi, intr-un realism devastator.

Cel mai bun spectacol, dupa „Trilogia antica”

O perdea de apa care curge peste deziluziile personajelor, o Elena (interpretata senzational de Imola Kezdi), care face metaforic dragoste cu doctorul Astrov in noroi, rafturi cu porumbei inchisi si dosare prafuite, semn al iluziilor pierdute ale personajelor, macheta unei case care se cunfunda in noroi sunt cateva dintre imaginile socante conturate de personaje.

„Imaginatia lui Serban nu are limite, de la marea singuratate sugerata in actul I, cu actorii singuri in sala, pana la sufocarea in noroiul si mizeria metaforice reprezentate totusi in plan real”, afirma  Tompa Gabor, directorul teatrului.

„Am avut un buget restrans, mai putin de un miliard de lei vechi, dar Serban a stiut sa intoarca acest lucru in avantajul spectacolului, spre teatralita-tea pura, iar „saracia” spectacolului, unde nu exista mari decoruri, a devenit unul dintre atuurile principale ale punerii in scena.  Este cel mai bun spectacol al lui Andrei Serban, dupa „Trilogia antica” de la Teatrul National din anii ‘90”, explica Tompa Gabor.

„Fiecare actor este Unchiul Vania! Uniterul ar trebui sa puna autocare speciale sa se vada acest spectacol. La Cluj va incepe un adevarat pelerinaj”, crede actrita Mariana Mihut, care a venit special, alaturi de Victor Rebengiuc, sa vada doua repetitii cu public ale spectacolului. „Este o trupa senzationala, foarte disciplinata si profesionista”, spune Mariana Mihut.

Dubla distributie

Spectacolul se joaca in dubla distributie, cu doua Elene, doua Sofii si doua dadace. „Unchiul Vania” este interpretat de Andras Hathazi . In spectacol mai joaca Imola Kezdi, Hilda Peter, Jozsef Biro, Zsolt Bogdan, Attila Orban, Csilla Albert sau Ferenc Sinko. Decorul si costumele au fost create de Carmencita Brojboiu, iar dramaturgia ii apartine lui Kinga Kelemen. Spectacolul are caracter studio, cu circa 80 de locuri. Premiera va fi pe 3 octombrie. Spectacolul este subtitrat in limba romana.