Producătorul de huilă, în pragul lichidării

Situaţie incredibilă la Complexul Energetic Hunedoara. Instanţa va judeca astăzi dacă societatea va intra în insolvenţă, pentru a treia oară într-un an. Asaltat de creditori, producătorul e în stare critică

În acest moment, toate conturile societăţii sunt blocate de creditori, ceea ce înseamnă că nu pot fi făcute plăţi pentru plata furnizorilor.

Practic, Complexul Energetic Hunedoara (CEH) riscă oricând să îşi oprească activitatea, ceea ce înseamnă oprirea, în plină iarnă, a celor două termocentrale de la Mintia şi Paroşeni, dar şi sistarea producţiei de huilă în cele patru mine de huilă deţinute - Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni.

Compania nu a putut plăti nici huila extrasă la minele Paroşeni şi Uricani, intrate într-un program de închidere. Cu salariile întârziate, peste 360 de mineri de la cele două mine s-au blocat ieri în subteran. Până după-amiază, situaţia lor s-a rezolvat totuşi.

Cu protestul ortacilor s-au solidarizat şi minerii de la CEH, care au susţinut că nici ei nu şi-ar putea lua salariile în decembrie, dacă societatea nu reintră în insolvenţă.

De altfel, singura cale de redresare pe care o vede conducerea CEH este reintrarea în insolvenţă. Deja patru cereri au fost formulate în acest sens, trei din partea creditorilor şi una din partea societăţii.

Un ping-pong ciudat

Astăzi, Tribunalul Hunedoara va judeca prima dintre ele, depusă de firma Armor Security pe 10 noiembrie, la doar două zile după ce producătorul ieşise pentru a doua oară din insolvenţă.

Potrivit specialiştilor contactaţi de EVZ, dacă nu se va aproba insolvenţa, care va proteja societatea de creditori, consecinţa va fi lichidarea CEH, a cărei situaţie s-a înrăutăţit dramatic. Aceasta va însemna inclusiv vinderea la fier vechi a termocentralei Paroşeni, în care s-au investit cu credit de la japonezi circa 300 milioane de euro. În plus, de Mintia şi Paroşeni e nevoie pentru a acoperi vârfurile de consum iarna.

CEH a intrat prima dată în insolvenţă pe 7 ianuarie în acest an, dar Curtea de Apel Alba Iulia a casat sentinţa, după contestaţia făcută de sindicatul Noroc Bun de la mina Livezeni, condus de un personaj acuzat de alt sindicat că ar fi deturnat 150.000 lei din banii ortacilor. Pe 23 iunie, CEH a intrat iar în insolvenţă, procedură de asemenea contestată de sindicat şi anulată pe 8 noiembrie.