Peste 1.000 de salariaţi ai Complexului Energetic Hunedoara ar urma să fie trimişi 5 sau 10 zile acasă, în „concediu de aşteptare”, perioadă în care vor fi retribuiţi cu 75 la sută din salariu. Cifra a fost anunţată de administraţia CEH, însă sindicaliştii se tem că aceasta va fi mult mai mare.
Conducerea CEH propune ca personalul TESA să fie trimis acasă 10 zile, începând de luni, iar cei din sectoarele indirect productive să stea concediu forţat vreme de 5 zile. „Măsura este menită să nu afecteze nici producţia de huilă, nici pe cea de energie electrică. Facem o economie de 1,2 milioane de lei. Ştiu, este o picătură într-un ocean (CEH are datorii de 1,8 miliarde de lei acumulate în doar trei ani – n.red.), dar trebuie să începem de undeva. Societatea a intrat în insolvenţă tocmai din cauza diferenţei mari dintre venituri şi costuri. Cheltuielile materiale au fost reduse la maximum. Nu ne rămâne decât să încercăm să reducem costurile cu munca vie. S-a discutat o asemenea măsură cu o săptămână în urmă, au fost de faţă şi liderii sindicatelor şi li s-au cerut şi lor propuneri. Nu vă pot avansa acum o cifră totală a persoanelor care vor fi afectate, dar cred că e vorba de peste 1.000 de persoane. Decizia finală o iau administratorul special şi administratorul judiciar”, declară directorul general al CEH, Viorel Stancu. Acesta adaugă că, în viitorul apropiat, sunt posibile şi alte măsuri menite să reducă cheltuielile cu salariaţii: „Cei care au condiţii de pensionare la limita de vârstă, pleacă, nu încape discuţie. Mai analizăm şi posibilităţile de pensionări la cerere şi chiar variante de disponibilizări”. La ora actuală, CEH are 6.200 de salariaţi.
Sindicaliştii reacţionează virulent: „E o aiureală”
La auzul veştii privind concediile forţate, atmosfera din minele din Valea Jiului s-a tensionat din nou azi. Vestea că sindicatele vor discuta problema cu administratorul special al CEH, Dan Agrişan, a făcut ca minerii să nu declanşeze, deocamdată, proteste spontane. Preşedintele executiv al Sindicatului „Muntele”, Darius Câmpean cere demisia directorului: „Nu ni s-a comunicat încă foarte clar câţi oameni vor fi trimişi în concedii de aşteptare. Cred că vor fi cu mult mai mulţi de 1000 afectaţi. Doar la mina Lupeni se avansează o cifră de vreo 700. Suntem nemuţumiţi că nu s-a făcut o analiză pe fiecare post de lucru. Mi se pare o aiureală. Personal indirect productiv înseamnă şi angajatul care dă curent în mină, şi cel care dă aer în subteran, şi cel care transportă minerii şi huila. Fără ei activitatea se blochează. Cred că se impune demisia directorului general Viorel Stancu. Noi am propus ca, în primul rând, să se renunţe la o serie de servicii. De fapt, oamenii spun că sunt dispuşi să renunţe, parţial la transportul la locul de muncă şi la masa caldă. În plus, sunt trimişi acasă angajaţi din divizia minieră, însă sunt ţinuţi la lucru energeticienii de la Mintia, unde se merge doar cu o jumătate de grup energetic, dar acolo sunt ţinuţi 1.300 de oameni”.
O poveste care se va repeta
Complexul Energetic Hunedoara a intrat în insolvenţă pe data de 7 ianuarie, anul acesta, după ce, în doar trei ani, a reuşit să acumuleze datorii în valoare de aproximativ 1,8 miliarde de lei. Cea mai mare parte a sumei o reprezintă o amendă în valoare de 588 de milioane de lei, primită pentru că, anul trecut, nu a cumpărat la timp certificatele pentru emisiile de carbon înregistrate în 2014. Comisia Europeană aprobase un ajutor de stat în acest scop, însă Ministerul de Finanţe a întârziat nepermis de mult eliberarea banilor. Certificatele au fost cumpărate, dar cu mult după termenul legal de 30 aprilie. Pentru că poluează atunci când produce energie, CEH va trebui şi anul acesta să-şi achizţioneze certificate de carbon, până la 30 aprilie. Ar avea nevoie de cel mult 10 milioane de euro, însă nu are niciun ban disponibil pentru aşa ceva, lucru recunoscut de directorul Viorel Stancu.