Condiţiile din închisorile româneşti, în special suprapopularea şi faptele de violenţă abuzive ale poliţiştilor sunt semnalate în raportul Departamentului de Stat american.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat România în 11 cazuri pentru condiţiile neadecvate şi tratamentele inumane din închisori. În plus, corupţia instituţionalã rãmâne o problemã majorã în România, afectând toate structurile societăţii, se arată în document.
"Suprapopularea a reprezentat o problemă, în unele penitenciare, nu s-a respectat suprafaţa standard de 4 m2 per deţinut, conform recomandărilor Comitetului pentru Prevenirea Torturii al Consiliului Europei. Unele închisori au oferit acces insuficient la servicii medicale, iar hrana a fost de proastă calitate şi insuficientă. În unele închisori nu au existat încălzire şi ventilaţie adecvate şi iluminatul a fost insuficient", se arată în raport.
Există şi acuzații potrivit cărora poliția se folosește de prerogativa de a conduce la secție, fără vreun mandat, persoanele care pun în pericol alți oameni sau liniștea publică, pentru a le reține până la 24 de ore.
"Probleme majore privind drepturile omului includ rele tratamente aplicate de Poliție și Jandarmerie, hărțuirea deținuților și a romilor, inclusiv moartea a cel puțin unei persoane din cauza violențelor polițiștilor. Corupția instituțională rămâne o problemă răspândită care afectează toate structurile societății. Discriminarea sistemică împotriva romilor afectează accesul acestora la servicii educaționale adecvate, la locuințe, servicii de sănătate și oportunități de muncă", se mai arată în raportul Departamentului de Stat american.
În unele cazuri persoanele încarcerate şi-au agresat şi abuzat colegii de celulă. Peste 100 de oameni și-au găsit sfârșitul în închisoare în 2013, 26 dintre aceștia suferind o moarte violentă, potrivit raportului anual al Administrației Naționale a Penitenciarelor.
Până la mijlocul lunii iunie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat România în 11 cazuri pentru condițiile neadecvate și tratamentele inumane din închisori, iar peste 180 de ofițeri de poliție au fost anchetați în cursul anului pentru posibile încălcări ale drepturilor omului.