CEDO consideră că justiția română încălcă dreptul la liberă exprimare. Jurnalist condamnat

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că justiţia română a încălcat Articolul 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, referitor la libertatea de exprimare.

CEDO consideră că justiția română încălcă dreptul la liberă exprimare. Un jurnalist a fost condamnat la plata unor daune morale către un alt jurnalist în urma unui proces de defăimare.

CEDO consideră că justiția română încălcă dreptul la liberă exprimare

Jurnalistul român care s-a adresat CEDO, Gheorghe-Florin Popescu, din Bacău, a publicat în anul 2011 pe blogul său o serie de articole critice la adresa unui alt jurnalist.  L.B., redactor-şef al unei publicaţii din cadrul grupului media Deşteptarea, a considerat că este defăimat și l-a acţionat în judecată. Pe 11 aprilie 2012 instanţa din Bacău a admis parţial plângerea lui L.B.

Drept urmare, l-a condamnat pe Popescu la plata unor daune morale în valoare de 5.000 de lei.

Instanţa din Bacău a stabilit că în două aricole Gheorghe-Florin Popescu l-a descris pe L.B., fără nicio bază factuală, drept responsabil pentru o crimă urmată de sinucidere. În alte trei articole, aceeaşi instanţă consideră că expresiile vulgare şi defăimătoare folosite i-au afectat lui L.B. onoarea şi reputaţia.

Gheorghe-Florin Popescu a înaintat recurs, dar tribunalul a menţinut hotărârea din primă instanţă. Pe 17 iunie 2013 jurnalistul a pierdut şi al doilea recurs, înaintat Curţii de Apel Bacău. După aceasta Popescu s-a adresat la CEDO.

Instanțele românești încalcă prevederile internaționale

Conform deciziei publicate luni, CEDO a stabilit că instanţele româneşti nu au oferit motive relevante şi suficiente pentru a justifica interferenţa în dreptul la libertatea de exprimare al reclamantului Popescu.

Standardele folosite de instanţele interne nu au fost compatibile cu principiile incluse în Articolul 10 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.  Și în mod special contribuţia la o dezbatere de interes public, dacă persoana reclamată era foarte cunoscută. Ori conduita sa anterioară, conţinutul, forma şi consecinţele articolelor publicate, precum şi severitatea sancţiunii impuse, menţionează CEDO. De asemenea, mai notează aceasta, instanţele din România nu şi-au fundamentat deciziile pe o evaluare acceptabilă a faptelor relevante.

Aşadar, interferenţa în dreptul la libertatea de exprimare al reclamantului Gheorghe-Florin Popescu nu a fost „'necesară într-o societate democratică'' şi a existat astfel o încălcare a Articolului 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, a concluzionat CEDO, notează Agerpres.