CEDO a decis astăzi că în Regatul Unit „interceptările telefonice sunt abuzive și contravin principiilor pe care susține că le apără”

CEDO a decis astăzi că în Regatul Unit „interceptările telefonice sunt abuzive și contravin principiilor pe care susține că le apără”

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a declarat că există o "supraveghere insuficientă" și "garanții inadecvate" în ceea ce privește interceptarea înregistrarea convorbitilor telefonic telefonice ale cetățenilor.

De asemenea, a constatat că în Regatul Unit obținerea datelor de comunicații de la furnizorii de servicii "nu era în conformitate cu legea".

Această decizie a fost luată și de către judecători care au decis că există "garanții insuficiente" pentru materialele jurnalistice despre politica guvernului britanic.

Grupul de campanie Big Brother Watch, a făcut dezvăluiri cu privire la tacticile de supraveghere promovate de către informatorul american Edward Snowden.

„Prin aceasta se trimite un mesaj puternic guvernului britanic că utilizarea de către el a unor puteri extinse de supraveghere este abuzivă și contravine principiilor pe care le susține că le apără. Acum trei ani, același caz a forțat guvernul britanic să recunoască faptul că GCHQ spionase Amnesty - un semn clar că munca noastră și oamenii pe care îi folosim au ​​fost expuși riscului".

Judecătorii au constatat că aspectele politicii britanice au încălcat două articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului - articolul 8 (dreptul la viață privată) și articolul 10 (libertatea de exprimare).

Tutuși, judecătorii au afirmat că funcționarea unui regim de interceptare în masă nu ar încălca Convenția. 

De asemenea, „nu a fost nicio încălcare a regimului britanic în schimbul de informații cu guvernele străine”, au afirmat judecătorii.

 

Afirmațiile că regimul a încălcat articolul 6 (dreptul la un proces echitabil) și articolul 14 (interzicerea discriminării) au fost, de asemenea, respinse în unanimitate.

Convenția a fost scrisă în legea britanică în urmă cu două decenii .

Hotărârea nu este încă definitivă, deoarece poate fi în continuare contestată la Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului.