Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) isi face planuri de extindere, semn ca privatizarea bancii nu va fi relansata prea curand.
Conducerea CEC a anuntat ca intentioneaza sa lanseze o banca pentru locuinte in acest an, precum si o firma de leasing la sfarsitul lui 2007 sau inceputul lui 2008. Valoarea investitiilor pe care banca le va face in 2007 se ridica la 170 de milioane de lei. Mai mult, CEC doreste sa se imprumute si pe pietele externe, prin lansarea unei emisiuni de obligatiuni in euro.
„Actionarul noii banci pentru locuinte va fi CEC, si nu Ministerul Finantelor. Nu o vom face singuri, insa sprijinul primit din afara se va referi doar la know-how. Nu vom lua resurse de la alti clienti ai bancii, ci vom aduce clienti noi”, a afirmat Eugen Radulescu, presedintele CEC.
De asemenea, institutia de credit se pregateste pentru reconstructia brandului si pentru finalizarea proiectului de internet banking. Actiunile CEC sunt ciudate in contextul in care avem de-a face cu o banca de stat, pentru care strategia de privatizare nu a fost abandonata, cel putin oficial.
Majoritatea companiilor care preiau o banca doresc sa o exinda prin mijloace proprii. Statul roman, actionarul principal al CEC, a decis anul acesta majorarea capitalului social al bancii cu 500 de milioane de lei.
Ieri, CEC si-a anuntat si rezultatele pe primul trimestru. 24 milioane lei este profitul brut obtinut, in urcare cu 60% fata de aceeasi perioada din 2006.
Volumul creditelor acordate de banca de stat clientilor nebancari a fost de 3,5 miliarde lei, cu 60% mai mare decat cel consemnat la finele primului trimestru al anului 2006, a anuntat presedintele CEC, Eugen Radulescu. Sumele atrase de la clienti, reprezentand in principal depozite, au ajuns la 6,5 miliarde de lei, cu 18% mai mult decat in martie 2006.