Ceausescu, la TV de ziua lui

Documentar despre viata dictatorului.

Postul Antena 3 difuzeaza astazi, incepand cu ora 22.10, un documentar de o ora despre viata lui Nicolae Ceausescu, cu marturii ale unor personalitati ale vremii, dar si ale soferului masinii cu care cuplul Ceasescu a fugit la 22 decembrie.

Unele dintre cele mai importante momente ale vietii lui se regasesc in acest film: date istorice (recrutarea in PCR, invadarea Cehoslovaciei de catre rusi, construirea Casei Poporului) si fragmente din viata de familie (casatoria cu Elena, vacantele petrecute impreuna cu copiii).

Silviu Brucan, despre dictator

Personalitatile care apar in documentar sunt Silviu Brucan, politolog, Dumitru Mazilu, Corneliu Manescu, fost ministru comunist, Gelu Voican Voiculescu, Pavel Campeanu, Mariana Celac, arhitect, Nicolae Petrisor, soferul masinii cu care au fugit Nicolae si Elena Ceausescu, Nicu Ceausescu, un var al lui Nicolae Ceausescu si Vasile Dumitrescu, un fost activist comunist.

Filmul a fost realizat in 1998 de ITN Production din Marea Britanie si a fost difuzat prima data de Biography Channel, sub genericul „Biografii”.

Biography Channel a mai difuzat pana acum si alte documentare despre Kim Jong-il, Imelda Marcos, Mihail Gorbaciov, Vladimir Putin, Boris Eltan, Silviu Berlusconi sau Jacques Chirac. Filmul a fost achizitionat de postul Antena 3 in 2006 si a mai fost difuzat pe 25 decembrie 2006, urmand sa fie reluat si cu alte ocazii, spun reprezentantii canalului TV.

Initiativa

Primul Muzeu al Comunismului

Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) va infiinta primul Muzeu al Comunismului. Intentia institutiei a fost anuntata inca din octombrie, primul pas in acest sens fiind vernisarea expozitiei „Epoca de Aur. Intre propaganda si realitate”, care va fi deschisa, incepand de astazi, la Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR).

Proiectul prevede lansarea muzeului si a unui centru de cercetari aflat sub egida Academiei Romane. Expozitia care inaugureaza proiectul trateaza perioada 1965-1989 si este organizata in jurul a doua teme principale: cultul personalitatii lui Nicolae Ceausescu si impactul comunismului asupra mentalului colectiv. Cu ajutorul unor filme, fotografii, publicatii, materiale audio din arhive si al obiectelor care i-au apartinut lui Ceausescu, vor fi reconstituiti anii de dictatura. Expozitia va putea fi vizitata pana pe 26 februarie.

Proces

Continua dubiile privind adevaratele locuri de veci

Desi „pelerinajele” ce se anunta astazi la mormintele cuplului Ceausescu au ca punct final, prin traditie, Cimitirul Ghencea Civil, exista suspiciuni destul de mari ca acesta ar fi adevaratul loc unde au fost inmormantati cei doi dictatori. Concludent este, in acest sens, chiar procesul deschis de Zoia Ceausescu (si continuat, dupa moartea sa, de Valentin Ceausescu), prin care se solicita deshumarea celor ingropati in locurile respective.

La aproape doi ani de la declansarea litigiului, acesta se afla inca in impas, pe rolul instantelor bucurestene. La ultimul termen, instanta Judecatoriei Sectorului 5 a solicitat Administratiei Cimitirelor din Capitala un document in care sa se precizeze ce persoane figureaza ca inhumate in cele doua locuri din Cimitirul Ghencea Civil. Raspunsul Administratiei Cimitirelor ar trebui depus pana pe 21 februarie.