Comitetul judeţean Constanţa al Partidului Comunist Român îi raporta secretarului general Nicolae Ceauşescu că pe 7 mai 1987 a început extracţia petrolului din platforma continentală a Mării Negre, „ca urmare a eforturilor susţinute ale comuniştilor, ale tuturor oamenilor muncii din Întreprinderea de foraj şi exploatarea sondelor marine Petromar, a aportului direct al unui număr însemnat de specialişti”.
Telegrama în care se raporta începerea extracţiei ţiţeiului şi gazelor naturale din Marea Neagră a fost publicată pe prima pagină a ziarului Dobrogea nouă de sâmbătă 9 mai 1987.
Comuniştii constănţeni, după ce îi ridicau osanale “geniului Carpaţilor” nu o uitau nici pe tovarăşa: “Mîndri de a fi contemporani profundelor mutaţii de ordin calitativ ce au loc în viaţa economică şi socială a patriei, a succeselor înregistrate în realizarea unei noi calităţi a muncii şi a vieţii întregului popor ca urmare a aplicării consecvente în toate domeniile a celor mai noi cuceriri ale geniului uman, adresăm mult stimatei tovarăşe academician doctor inginer Elena Ceauşescu mulţumirile noastre profunde pentru contribuţia deosebit de preţioasă la succesul deplin al începerii extracţiei ţiţeiului şi gazelor din platoul continental”.
În România , primele lucrări de explorare în Marea Neagră s-au efectuat în anul 1968, pentru ca în 1976, cu o platforma de foraj GLORIA, construită în România. (FOTO) să se foreze prima sondă de explorare la o adâncime de 5006 m , într-o zonă cu adâncimea apei de 86 m. A urmat construirea altor 6 platforme de foraj marin: Orizont (octombrie 1981), Prometeu (septembrie 1984), Fortuna (martie 1985), Atlas (noiembrie 1985), Jupiter (iunie 1987) şi Saturn (iulie 1988).
Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc în anul 1980. S-au efectuat sute de foraje, pentru ca la 7 mai 1987, ora 16:45, să fie penetrat zăcământul petrolifer marin care a fost exploatat de Petromar-Constanţa.
Citește articolul integral, GRATUIT, pe evenimentulistoric.ro