La 4 ani după ce vizitase Republica Socialistă România, Margaret Thatcher (premierul Marii Britanii între 1979-1990) îi scria lui Nicolae Ceauşescu un mesaj care purta mai multe simboluri.
Conform scrisorii declasificate după 4 decenii, cea supranumită Doamna de Fier scotea în prim-plan tehnologiile necesare sistemului energetic naţional.
Totuşi, o tuşă aluzivă era strecurată cu privire la planurile lui Ceauşescu de a construi cel puţin 5 reactoare nucleare pentru a dobândi autonomie energetică.
Cumva, britanicii doreau să se suprapună peste canadieni, a căror firmă, Atomic Energy of Canada Limited, câştigase contractul pentru fabricarea unităţilor de la Cernavodă.
Protocolul final între România şi Canada a fost semnat în decembrie 1978, după ce în martie 1968 cele două guverne anunţaseră că ajunseseră la un acord.
Construcţia centralei nucleare de la Cernavodă a început în cele din urmă în septembrie 1980, iar primul reactor a pornit la 16 aprilie 1996, an în care Ceauşescu ar fi vrut să aibă 10 centrale nucleare în România.
„Încă de la vizita mea în România în 1975, am urmărit cu mare interes dezvoltarea rapidă a industriei românești și în consecință creșterea comerțului și a cooperării dintre țările noastre.
Știu că această dezvoltare a comerțului a fost foarte stimulată de vizita pe care Excelența voastră și Doamna Ceaușescu aţi făcut-o în această țară în iunie 1973.
Am fost deosebit de mulțumită de încheierea cu succes a acordurilor care vizează construirea aeronavei BAC 1-11 în România și, prin urmare, sunt stimulată să vă scriu acum despre un alt proiect de colaborare între țările noastre, care ar putea fi aproape la fel de important ca proiectul BAC 1-11 pentru relațiile comerciale dintre noi.
Unul dintre industriașii britanici care v-au chemat la Buckingham Palace în timpul vizitei dvs. în această țară a fost Sir James Woodeson, președintele Northern Engineering Industries.
Veți ști că, în timpul vizitei dvs. în această țară, NEI a semnat un protocol cu ministrul Industriei Construcţiilor de Maşini, domnul Ioan Avram, care acoperă cooperarea economică și tehnică.
NEI a prezentat României o ofertă care vizează colaborarea pentru fabricarea de turbogeneratoare mari și echipamente asociate şi integrarea/utilizarea acestora într-un sistem național de generare a energiei electrice.
NEI are o experiență de neegalat în construcția de turbogeneratoare pentru reactoarele nucleare CANDU, de tipul celor pe care România trebuie să le folosească.
La fel de important, compania are o experiență deosebită în integrarea unor mașini similare foarte mari în sistemul energetic național din această țară și am înțeles că este foarte mulțumit că a fost rugat recent să-și extindă oferta pentru a include întregul complex de generare a energiei, cu excepția reactorului nuclear.
Acest lucru va permite NEI să-și ofere experiența vastă în întregul domeniu de generare a energiei, ca parte a programului vast și pe termen lung de cooperare internațională pe care și-a propus-o.
Am înțeles că au avut loc negocieri tehnice și comerciale între autoritățile dvs. și NEI și intenționați să luați o decizie în viitorul apropiat.
Sunt sigură că va fi în avantajul țărilor noastre și al relației noastre generale să încheiem acest proiect și, prin urmare, vă scriu pentru a vă recomanda oferta de la NEI și pentru a vă îndemna să-i acordați o consideraţie favorabilă.
Nu mă pot gândi la niciun eveniment care ar putea prevesti mai bine continuarea schimburilor la nivel înalt între cele două țări ale noastre”, îi transmitea Doamna de Fier lui Nicolae Ceauşescu în noiembrie 1979.
sursa foto: volumul „Nicolae Ceauşescu – Tiranul”, Editura Cetatea de Scaun, 2015, Târgovişte
sursa: margaretthatcher.org