"Ceasul rau" al lui Garcia Marquez

Gabriel Garcia Marquez a folosit in "Ceas rau" o scriitura alerta, in jurul unei intrigi politiste.

Intr-o dimineata, pe cand padre Angel se pregateste de slujba, o impuscatura tulbura linistea satului. Afland dintr-o "fituica cu zeflemele" ca sotia il insala cu muzicantul Pastor, negustorul de animale Cesar Montero isi face singur dreptate. Este primul semn al unei violente mocnite.

Autorul romanului "Un veac de singuratate", laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1982, a impus in literatura contemporana conceptul de realism magic, in care se inscrie si povestea ultimului roman tradus de RAO, "Ceas rau", aparut in colectia Biblioteca "Gabriel Garcia Marquez".

Scriitorul, in varsta de 79 de ani, nascut la Aracataca, in nordul Columbiei, isi scrie si memoriile, iar primul volum l-a inceput in 1989. Cand a aflat ca este bolnav de cancer limfatic, in 1999, a reluat ideea scrierii amintirilor. Scrisul este "vocatia artistica, cea mai misterioasa dintre toate, careia ii consacri viata intreaga fara sa astepti nimic de la ea".

"Mi-am spus: aceasta este vocatia mea. Nimeni si nimic nu ma poate face sa ma consacru unei alte activitati. Viata nu este cea pe care ai trait-o, ci aceea pe care ti-o amintesti spre a o povesti", spune autorul memoriilor "A trai pentru a-ti povesti viata".

TRILOGIA MEMORIILOR

Geniul unui scriitor >  Primul volum, "A trai pentru a-ti povesti viata", a aparut in octombrie 2002 si a devenit in scurt timp un bestseller in intreaga lume. Scriitorul a declarat ca al doilea volum va relata perioada scrierii romanului "Un veac de singuratate". Volumul al doilea este finalizat, dar nu a fost inca publicat.

Cel de-al treilea, pe care are de gand sa-l scrie, va reuni o serie de profiluri ale personalitatilor politice care i-au fost apropiate -  Francois Mitterrand, Fidel Castro, generalul Omar Torrijos, care a condus in Panama, intre 1968 si 1981. In romaneste au fost traduse: "Un veac de singuratate", "Toamna patriarhului", "Dragoste in vremea holerei", "Despre dragoste si alti demoni", "Povestea tarfelor mele triste", "Douasprezece povestiri calatoare".