Un grup de cercetători și laureați ai premiului Nobel au creat o formulă prin care prezic timpul la care va avea loc Apocalipsa.
Aceștia modifică ora ceasului în fiecare an, iar ora 00.00 reprezintă sfârșitul umanității. Anul acesta, ceasul a fost dat înapoi cu doar 100 de secunde până la miezul nopții, ceea ce înseamnă că suntem mai aproape ca niciodată de sfârșitul lumii!
În fiecare an, cercetătorii de la Buletinul Cercetătorilor în Fizică Atomică decid „cât este ceasul Apocalipsei”.
„Mai sunt 100 de secunde până la miezul nopții. Acum exprimăm cât de aproape este Pământul de catastrofă – nu ore, nici măcare minute!”, a spus președintele acestui grup de știință, Rachel Bronson. „Acum suntem într-o situație reală de criză și urgență – Nu mai putem trage de timp”, a mai declarat ea.
Care sunt factorii care determinî cât de proape suntem de Apocalipsă?
În primul rând, amenințarea cu bombe nucleare este elementul care mișcă limbile ceasului mai aproape de momentul fatidic.
Când a fost creat ceasul, în 1947. cea mai mare amenințare pentru umanitate era un război nuclear, în timp ce SUA și Uniunea Sovietică începuseră să se lupte pentru supremația deținerii unor astfel de arme catastrofale.
„Dar în 2007 am simțit că nu mai putem exclude schimbările climatice”, a adăugat Bronson, citată de CNN. În ultimii ani, grupul de cercetare a luat în calcul și alți factori care ar putea, în viziunea lor, să distrugă omenirea: inteligența artificială, editarea și modificarea genetică umană și atacurile cibernetice.
„Atacurile cibernetice și valul de fake news sunt provocatoarele unor amenințări serioase. Mediul de informare a devenit complicat și crește dificultatea în a ne da seama ce e real și ce e ficțiune. Iar asta ne face să ne amenințăm mai mult”, a mai spus Bronson.
În 2018, ceasul era „potrivit” la 23.58, deci mai aveam 2 minute până la mare sfârșit. În 2019, când Coreea de Nord și Iran au amenințat cu folosirea armelor nucleare, a izbucnit focul devastator din Australia și politicienii au adresat mai mult problemele schimbărilor climatice, timpul până la miezul nopții s-a scurs, lăsând omenirea cu doar 100 de secunde.