Ceartă. Şova: Am refuzat un contract MDRT. Udrea: Dacă era bărbat, recunoştea că a semnat unul în 2008

Război fătiş între senatorul PSD Dan Şova şi ministerul dezvoltării regionale, condus de Elena Udrea. Nevoit să se apere în faţa articolelor de presă care făceau din el şi firma sa de avocatură un abonat la contractele publice, Şova a susţinut astăzi că în 2010 a refuzat din partea MDRT un contract cu dedicaţie. În replică, Udrea susţine că acelaşi Şova nu a avut nici o problemă să accepte un contract mai vechi încheiat în 2008 în aceleaşi condiţii prezentate ca în 2010.

Mai mult, ministrul afirmă că nu Şova a fost cel care a refuzat contractul, ci ministerul a respins oferta sa, de aici şi declaraţiile acestuia puse pe seama "supărării". Şi se jură că nu vrea contract de la Udrea Intrat în atenţia ANAF pentru unele nereguli în contractul de asistenţă juridică încheiat între firma "Şova şi Asociaţii" şi complexele energetice Rovinari şi Turceni, senatorul PSD a respins aserţiunile de presă referitoare la apetitul său pentru contracte publice, invocând respingerea unei oferte cu “dedicaţie" care ar fi venit anul trecut din partea MDRT. "În vara anului 2010 pe noua mea firmă Şova &Asociaţii am primit o cerere de ofertă de servicii juridice în care una dintre condiţiile pentru a fi eligibil era să fii titular de curs la o facultate de stat care include predarea unei materii cu finanţe publice. Sunt doi avocaţi în Bucureşti care îndeplinim condiţia asta. Le-am şi răspuns atunci că este o ofertă nelegală, că nu pot să răspund la ea, că este făcută cu dedicaţie. (...) Contractul oferit atunci de direcţia juridică a dnei Udrea, nu direct de domnia sa era o chestiune cu dedicaţie, bine că nu au scris să aibă (avocatul înălţime, n.r.) un metru şaptezeci şi doi", a spus Şova.

Întrebat dacă afirmaţiile sale pot fi verificate prin găsirea respectivului contract la SEAP, senatorul a explicat că procedura nu necesita această înregistrare deoarece oferta era pentru un "contract cadru".

Senatorul PSD a precizat că cererea respectivă primită de la Ministerul Dezvoltării preciza că una din condiţiile eliminatorii de eligibilitate era ca avocatul respectiv să fie titular la un curs la o facultate de stat care includea predarea unei materii de finanţe publice.

"Eram doar doi avocaţi în Bucureşti care satisfăceau acest criteriu. Eu am refuzat, rămânea doar să ceară un criteriu ca avocatul să aibă 1,72 metri (înălţimea lui Şova - n.r.). Nu ştiu dacă a primit şi celălalt avocat cererea respectivă şi dacă da ce a făcut cu ea", a mai afirmat el.

Udrea: Şova nu are onoare. E supărat că nu i s-a reînnoit contractul din 2008

În replică, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a declarat că, dacă ar fi avut “onoare", social-democratul Dan Şova ar fi recunoscut că a semnat un contract preferenţial cu MDRT. Ea a pus afirmaţiile senatorului PSD pe marginea “supărării" acestuia că nu nu I s-a mai reînnoit contractul cu ministerul Dezvoltării sub mandatul său.

"Nu îmi stă în caracter să curtez pe nimeni, cu atât mai puţin pe domnul Şova. Dacă ar fi avut onoare şi ar fi fost bărbat, ar fi recunoscut că a semnat un contract preferenţial, aşa cum spune, cu MDRT, în anul 2008, în decembrie, a semnat un contract-cadru de avocatură, trei cabinete de avocatură pe patru ani, un contract ferm pe patru ani. În cadrul acestui contract-cadru, în fiecare an se reofertează celor 3 societăţi de avocatură, asta este legea, pentru anul respectiv, serviciile juridice. Domnul Şova, deşi a obţinut contractul-cadru în decembrie 2008, eu nu eram atunci ministru, timp de trei ani nu i-a făcut nimeni curte de la minister şi s-a supărat şi în ultimul an, când a pierdut şi ultima şansă de a fi el societatea care oferă servicii juridice, a ieşit public să spună că nu îi convine contractul respectiv. De fapt, era un contract de 3 ani de zile, dar nu îndeplinea condiţia ca firma dânsului, din cele 3, să fie cea care să presteze efectiv servicii juridice. Dânsul e obişnuit să lucreze cu statul, aşa a procedat şi cu Turceni-ul", a afirmat Elena Udrea.

MDRT: Cerinţele contractului din 2010, similare cu cele din 2008

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a amintit, la rândul său, că acelaşi parlamentar nu a formulat nici o obiecţie în 2008, când acelaşi minister, condus însă de altcineva decât Elena Udrea, i-a oferit un contract pe tavă, cu aceleaşi cerinţe care şi în caietul de sarcini din 2010.

"Exact aceleaşi cerinţe s-au regăsit şi în caietul de sarcini pentru atribuirea contractului subsecvent din anul 2010 (încheiat în baza acordului-cadru din 2008). Timp de doi ani, de la atribuirea acordului-cadru către firma domnului Şova până la expedierea invitaţiei de a încheia contractul subsecvent acestui acord cadru, domnia sa nu a considerat că atribuirea contractului s-ar fi făcut ?cu dedicaţie?, prin impunerea unor cerinţe limitative sau ilegale", se arată într-un comunicat al MDRT.

"Nu este prima dată când domnul Şova prezintă în declaraţiile sale publice informaţii incomplete faţă de cele înscrise în documente, ceea ce ne face să apreciem că este vorba de o dezinformare publică intenţionată cu privire la activitatea MDRT. Încă de la primele acuzaţii ale domnului Şova, ministerul a făcut precizările necesare pentru a clarifica acest subiect", mai susţin semnatarii comunicatului. Citiţi și:

  • Ponta, apărat de Şova: Nu a luat niciun ban de la Turceni. Colaborare cu Şova şi asociaţii, numai pe două dosare penale
  • Victor Ponta, chemat la Fisc. Şeful ANAF: Cercetăm dacă au ajuns la el bani de la Dan Şova