Grație poftei de anchete a DIICOT au ajuns românii să știe povestea ceaiului Ayahuasca mai bine decât pe cea a tradiționalului Mușețel. Cu ceaiul ăsta amazonian am luat la cunoștință că se drogau doi foști șefi de servicii secrete – de la DIPI și SPP. Eram obișnuiți cu anunțurile de pe Olx, prin care se oferea spre vânzare Ayahuasca și credeam că-i doar o găselniță ca ceiaul pentru slăbit sau ăla de te scapă de acnee. Cum să te gândești la drog, când vânzarea se desfășura sub ochii Poliției?
Ne-au informat acum procurorii DIICOT că ceaiul Ayahuasca este ”o băutură tradițională folosită de triburi amerindiene ce are ca bază DMT – dimethyltryptamine – drog halucinogen de mare risc din familia triptaminelor”. Specialiștii, unii chiar cu experiență în laboratoarele antidrog, spun că doar în combinație cu altă plantă se ajunge la DMT, drogul care apare și în lista oficială a substanțelor interzise.
Această neclaritate din anchetă vom vedea cum va fi tratată în instanță de către avocații inculpaților sau, poate, și de cei ai consumatorilor de ”ceai miraculos”, oferit de șamanul englez Tom, și prezentat ca fiind baza tratamentului care te scapă de răul organic.
Ce n-au spus procurorii DIICOT publicului larg este faptul că cei 39 de oameni pe care ei i-au ridicat cu mascații din clinica din satul Stănești, aparținând Vanessei Youness, iubita fostului șef de la DIPI, chestorul Gelu Oltean, erau acolo nu ca să consume droguri în grup, ci pentru diverse motive de sănătate și pentru că au încredere în tratamente neconvenționale.
Nici presa nu s-a străduit prea tare ca să vadă mai departe decât indicau procurorii, într-o anchetă asemănătoare celor făcute în trecut de DNA.
Adică, personaje de răsunet, multă secretomanie dar și amănunte picante, care să pună amprenta senzaționalistă pe acțiunea judiciară. Cam cum era cu rochiile și struții lui Greblă, cu ceasul cu cuc primit șpagă de o judecătoare sau cu cârnații procuroarei.
Citiți continuarea pe pagina următoare
În actul de acuzare, procurorii spun: ”Inculpatul (chestorul Gelu Oltean) își promova evenimentele de acest gen prin intermediul unui website, folosind ca acoperire o firmă de turism, înregistrată în paradisul fiscal Isle of Man, situată în Marea Irlandei. Pentru participarea la evenimentul din România, participanții trebuiau să achite suma de 550 de euro de persoană dacă acceptau să fie cazați în camere pentru două persoane sau 1.100 de euro de persoană, dacă participantul dorea să fie cazat singur, iar sumele de bani trebuiau virate într-un cont indicat de către organizator”.
Tot anchetatorii DIICOT spun că pe site se promova organizarea de ” retreat-uri”, adică un fel de centre SPA unde oamenii se retrag pentru a exerimenta noi metode de relaxare sau de vindecare.
E plin internetul de astfel de site-uri, unde persoanele potente financiar și cu dorință de experimentare se duc pentru exercitii yoga, meditații, dansuri sacre, desen sacru, vindecării personale și de grup, exerciții de conștientizare, ba chiar și pentru urinoterapie. În aceste locații, de pe vremea ”războiului” cu MISA, nu s-a făcut niciun fel de descinderi. Probabil că nu se utilizează preparate pe bază de droguri sau nu au reușit să aibă informații procurorii. În schimb publicitatea pentru asemenea locații este în floare.
Publicitate a făcut clinicii Vanessei și ceaiului Ayahuasca mai multe vedete, ba chiar și chestorul Gelu Oltean, într-un interviu acordat Evenimentului zilei, în februarie 2019. Fostul șef de la ”doi și un sfert” a povestit cum a slăbit enorm și și-a găsit sănătatea în urma tratamentului cu ceaiul amazonian Ayahuasca. E clar că atunci habar n-avea că vorbește de un drog interzis. Nici el, ditamai chestorul, nici procurorii, polițiștii sau alte structuri. Altminteri, anchetatorii l-ar fi umflat din primăvară, nu în decembrie, când s-a făcut o livrare de drog, la un oficiu poștal din Brașov, iar polițiștii de acolo fuseseră alertați de omologii din Germania. De fapt, acel drog, în combinația cu Ayahuasca, era folosit de șamanul englez Tom în prepararea băuturii ce era administrată participanților la ”ceremonia spirituală cu un ritual specific medicinei amazoniene cu Ayahuasca”, după cum au definit-o procurorii.
Cam ”adormit” fostul șef al serviciului de informații din Ministerul de Interne, dacă nu a aflat de la informatorii lui din structuri că procurorii DIICOT făcuseră o descindere la o locație din Harghita, în 22 noiembrie, acolo unde trebuia să ajungă o parte din drogul de la Brașov!
Tot lipsit de informații a fost și adjunctul șefului SPP, generalul Gabriel Crețu, atunci când a decis să meargă cu mașina de serviciu la clinica din satul dâmbovițean să își trateze durerile de spate și să scape de kilogramele în plus. Mai multe surse din apropierea generalului ne-au spus că avea o suferință la coloană, că medicii îi recomandaseră să slăbească, dar și că avea înclinații către practicile neconvenționale, de tipul tratamentelor cu bioenergie, precum și că era un adept al conceptelor ezoterice. În opinia lor, este exclus ca generalul Crețu să fi știut că va consuma droguri în clinica în care amfitrion era chestorul Gelu Oltean, un colaborator apropiat atunci când acesta conducea DIPI. Neștiința despre ce-i pune în pocalul cu ceai șamanul englez nu e scuzabilă pentru un general care lucrează cu informații pentru protecția președintelui și a demnitarilor, așa că trecerea în rezervă a venit firesc.
Altceva e în neregulă. Practicile. Practicile din unele anchete, epurări politice, desființări de posturi sau instituții…
Avem, deci, doi ofițeri cu grade înalte, chestorul Gelu Oltean și generalul-locotenent Gabriel Crețu. Ambii, foști stăpâni ai unor rețele de informații puternice. Unul inculpat, fiindcă e partener în afacere cu iubita-proprietar de clinică în care se bea drog, celălalt, martor, fiindcă s-a dus să se trateze acolo cu ceaiul interzis. Ambii, prin natura funcțiilor deținute, au fost făcuți de râs în fața națiunii. Procesul nu cred că va răvăși prea tare viața cuplului Vanessa-Gelu Oltean deoarece va fi greu de demonstrat că știau ce pune în băutura preparată șamanul Tom, și el fost ofițer al unor servicii din Marea Britanie. Poate vom afla, însă, în sala de judecată, dacă în spatele acestei anchete, cu personaje din lumea serviciilor secrete, politice și mondene se ascunde altceva decât o banală infracțiune de drept comun.