Ceainăriile sunt pe val!

Din ce în ce mai mulţi bucureşteni caută localurile mici, cochete, de cele mai multe ori „fără fumuri“, în care ceaiurile verzi, negre sau din fructe fac legea.

Să te bucuri de o ceaşcă de ceai în oraş nu mai este un moft de inspiraţie englezească, ci o adevărată plăcere urbană, din ce în ce mai apreciată de lumea Capitalei. O plăcere care nici nu e scumpă, între 7 şi 12 lei ceaşca. Locurile dedicate exclusiv licorilor puternic aromate, fără alcool, îndulcite cu zahăr brun sau miere şi asezonate cu fursecuri sau dulceaţă de cireşe amare, sunt din ce în ce mai multe şi mai bune. Căutate mai ales de nefumători, ceainăriile sunt în topul locurilor de relaxare puţin costisitoare.

În urmă cu şase ani apărea prima ceainărie din Bucureşti, în subsolul unei case cu două etaje, situată vizavi de palatul prezidenţial - „Ceai la Cotroceni“. Le-a intrat repede în obicei bucureştenilor să-şi rezerve o oră-două pentru un ceai şi-o carte savurate, pe îndelete, în separeurile rupte de lumea de acolo. Au apărut apoi, rând pe rând, şi alte locuri cochete, bune de servit licoarea fără fumuri: La Vasiliada, Cărtureşti, Rendez-Vous, Green Tea, La Metoc, Lucky Love sau „Sala de lectură“ (de la Teatrul ACT). În oricare dintre acestea dacă intri astăzi, neapărat după ora prânzului, este imposibil să nu fie măcar o masă la care să se delecteze cineva cu un ceai verde cu iasomie sau cu unul cu aromă de căpşuni şi fructul pasiunii, sau unul fin, alb.

Primele şi cele mai liniştite

Ceai la Cotroceni, La Vasiliada (de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu şi de pe Calea Victoriei) şi La Metoc sunt patru ceainării-surori. Şi-au făcut sute de clienţi, fără vreo campanie de promovare şi fără plăcuţe luminoase la intrare, tot succesul fiindu-le garantat de locurile alese, ceaiuri, atmosferă şi servirea ireproşabilă. Aromele, peste 100, variază de la cireşe şi portocale roşii până la vanilie, ciocolată şi scorţişoară, licorile sunt servite în ibrice şi cănuţe din lut, separeurile sunt decorate cu fotografii vechi, flori uscate şi cărţi cu texte sfinte, iar muzica clasică nu-i niciodată dată mai tare decât trebuie.

Cine stă la masa pitică, din lemn masiv, în aşteptarea ceaiului dorit îşi anunţă decizia cu un clinchet de clopoţel de lut. Iar după ce ritualul este pe deplin săvârşit, nota de plată nu poate să-ţi facă niciun rău la portofel: plăcerea nu costă mai mult de 15 lei.

Aglomerate cu studenţi

Puţină lume poate spune că nu a trecut, măcar o dată, pe la Cărtureşti. Ori că era printre rafturile pline de cărţi şi CD-uri şi a detectat, în aer, o mireasmă fină, de ceai aromat, ori că era în căutarea unui spaţiu bun de poveşti cu prietenii, puţin probabil să nu fi gustat din plăcerea locului. Cărtureştiul de pe Arthur Verona este una dintre cele mai aglomerate ceainării: la amiază, cele câteva măsuţe pătrate sunt mereu înconjurate de tineri studenţi, în plină sesiune, de artişti sau doamne cochete, ieşite la bulevard.

Multă lume vine şi la Rendez-Vous, pe Edgar Quinet sau pe Calea Floreasca. Ceaiurile ajung pe masă în recipiente albe, elegante, feliile de tort stau aliniate în vitrină, preţurile nu sunt mari, dar, spre deosebire de alte ceainării, locul e plin de fum. Iar ca să fie pe placul băieţilor/domnilor care-şi scot partenera la un ceai, gazdele au trecut în meniu şi bere.

Green Tea, all inclusive

Se zice că-i cea mai frumos decorată ceainărie din oraş. Locul o recomandă pentru o porţie zdravănă de relaxare în centru. La Green Tea, pe strada Burghelea (în zona Hala Traian), ceaiul se serveşte în camerele şi în curtea unei case cu parfum interbelic. Cele aproximativ 150 de arome diverse se servesc în patru saloane - clasic, la parter, japonez şi indian - la etaj, şi Micul Paris - la mansardă. Locul e plin de obiecte decorative diverse, de la păpuşi de porţelan şi trandafiri uscaţi până la sfeşnice din argint şi cărţi vechi şi noi, bune de răsfoit. În orice colţişor al ceainăriei aveţi acces wireless, gratuit, la internet, iar dacă vă surâde ideea, puteţi face şi o partidă de scrabble sau şah.

LA TEATRU

Biblioteca-ceainărie de la ACT

Şi-a primit cei dintâi clienţi la începutul acestei luni şi e una dintre cele mai nou-deschise ceainării din Capitală. Creată cu dedicaţie pentru publicul care vine la spectacole în subsolul Teatrului ACT, „Sala de lectură“ de pe Calea Victoriei, nr. 126, este un spaţiu de poveste pentru cei care ştiu să combine, în linişte şi fără fum de ţigară, o carte bună cu un ceai excelent. Biblioteca-ceainărie, decorată cu mobilier de început de secol XX cu obiecte-fantezie marca Ikea, are trei odăiţe, în care stau aliniate fotolii şi canapele colorate, şi un colţ rezervat artiştilor, dotat cu şevalet şi instumente de pictat şi colorat. Biblioteca are zeci de volume despre teatru, film şi multimedia, pe care le poate alege cititorul navigând pe catalogul on-line. Ceaiul, verde sau negru, rimează la ACT cu prăjiturele de casă şi dulceţuri preparate de o mamă gospodină şi muzică alintată, în surdină, la clapele unui pian. „Sala de lectură“ de la etajul al doilea al imobilului ACT se deschide, în fiecare zi, la ora 14.00.

„LA METOC“

În grădina cu smochini, din vară până-n toamnă

La doi paşi de Armenească, pe strada Popa Rusu colţ cu Bocsa, pitit între tufe de liliac şi arbuşti pitici, e locul cu „dulceaţă şi verdeaţă“ - ceainăria La Metoc, deschisă numai din vară până-n toamnă. I se mai spune şi grădina cu smochini şi-o ştie toată lumea dornică de relaxare. Aici, în curtea sălbatică a unei căsuţe ce-ai zice că-i părăsită, ceaiul se serveşte asezonat cu dulceaţă de trandafiri, turtă dulce, brioşe sau bomboane de vanilie. „Metocul“ (nume dat clădirilor adiacente mănăstirilor) are mai multe separeuri - despărţite între ele natural, cu garduri din flori şi pomi, pline, în fiecare seară, cu ritmuri de jazz şi muzică clasică. Soră bună cu La Vasiliada şi La Cotroceni, ceainăria de la Armenească te îmbie cu peste 100 de ceaiuri rooibos, verde sau negru. VEZI GALERIA DE IMAGINI