Cea mai scumpă farfurie din lume a costat 1, 7 milioane de dolari. Ce anume o face atât de valoroasă

Sursa foto: CNN

O farfurie extrem de rară, datând din secolul al XVI-lea a fost scoasă la licitație și vândută cu un preț imens. Piesa de ceramică este atribuită unui artist italian din epoca Renașterii, cunoscut pentru inovațiile sale în acest domeniu.

O farfurie de acum 500 de ani, realizată de Nicola da Urbino, un cunoscut artist ceramist italian, a fost descoperită întâmplător într-un sertar, unde fusese uitată de mai mult timp. Aceasta a fost vândută la un preț record, unui colecționar care și-a dorit-o.

Farfuria, care măsoară 27 de centimetri în diametru, a fost realizată, se pare, în jurul anilor 1520 – 23. Aceasta descrie povestea biblică despre Samson și Dalila. Această farfurie este o maiolică, așa cum sunt numite aceste piese de ceramică pictată, ce datează din perioada Renașterii italiene. Atunci când înfățișau scene istorice și mitice, precum cea scoasă la vînzare, erau cunoscute sub numele de istoriato (pictate cu povești).

Până la sfârșitul secolului al XV-lea, aceste piese erau produse în nordul și în centrul Italiei și erau vândute pe o piață de lux.

Farfuria a fost vândută la un preț de zece ori peste cel estimat

Această farfurie care descrie scena biblică a fost estimată la o sumă cuprinsă între 109.000 dolari și 163.000 de dolari. Însă la licitația de vânzare prețul plătit a fost record, de 1.721.000 de dolari. Ofertele au fost făcute prin telefon și prin e-mail, deoarece evenimentul a fost transmis online, iar câștigătorul a dorit să rămână anonim.

Sursa foto: wikipedia.org

Cine este Nicola da Urbino

Conform opiniilor unor experți, farfuria scoasă la licitație ar fi fost realizată de Nicola da Urbino în jurul anilor 1520 - 23, în plină Renaștere. Confundat anterior cu Nicola Pellipario, el a fost desemnat în mod tradițional ca artistul ceramic care a introdus, în maiolica pictată italiană, noul stil istoriato.

Pe întreaga suprafață a unei plăci sau a unei farfurii este realizată o singură scenă reprezentativă. Scenele lui Nicola au fost realizate după imaginile din romanele unor scriitori latini, precum Ovidiu. Ulterior a apelat la compozițiilor lui Rafael, prin intermediul gravurilor lui Marcantonio Raimondi.

Nicola a introdus adesea în mod proeminent piese de arhitectură schematică în maniera renascentistă. Una dintre cele mai cunoscute piese ale sale este cea cu „Solomon adorând un idol” din Museo Correr.