Țara noastră depinde de vaccinurile de import deși a avut propriul producător, Institutul Cantacuzino, unde producția s-a închis de mai mult de patru ani.
Anul trecut, Institutul Cantacuzino, una dintre cele mai importante instituții de cercetare din țară, a trecut la MapN. Marți, cu ocazia bilanțului, ministrul Mihai Fifor a declarat că cea mai mare provocare pentru minister este reînceperea producției la Institut. „Institutul Cantacuzino este cea mai mare provocare a MAPN în acest an și avem capacitatea de a restabiliza lucrurile. În ceea ce priveşte producţia de vaccinuri, suntem deja în discuţii avansate cu o serie de companii recunoscute în domeniul producţiei de vaccinuri pentru a identifica potenţiale colaborări pe acest segment. Noi sperăm ca începând cu luna septembrie să putem anunţa o astfel de cooperare”, a declarat Fifor.
Potrivit oficialilor de la Institutul Cantacuzino, România a făcut, în 2009, o economie de aproximativ 16 milioane de euro. Dacă ar fi cumpărat vaccin produs în altă ţară, preţul ar fi fost de circa 21 de milioane de euro, în schimb Institutul Cantacuzino a făcut acest vaccin cu un preţ mult mic. Exact în anul în care a obținut această performanță, a început declinul. În numai câțiva ani Institutul a reușit să facă datorii de câteva milioane de euro.