Până mai ieri, povestea cu doctoratul era cea mai grea povară pe care Victor Ponta o avea de dus pe traseul său politic. Acum, plagiatul este o nimica toată pe lângă impactul avut asupra oamenilor de imaginile de la Cotroceni cu discuţiilor pe reducerea CAS. Privind mai la rece se poate constata că premierul a fost victima propriului său joc de imagine.
Să ne amintim puţin faptele. După ce preşedintele Băsescu a lansat Guvernului invitaţia pentru consultări, premierul a ţinut să sublinieze că Executivul nu are ce căuta la Cotroceni, însă va merge el: “Măcar ca să păstrăm respectul pentru textele constituționale și pentru instituții”. Luni, în ziua programată pentru consultări, pe agenţiile de presă a sosit informaţia că premierul s-a întâlnit, înainte de a se duce la Cotroceni, cu ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu. Ce însemnau toate aceste declaraţii şi acţiuni? Victor Ponta dorea să arate că este un om al dialogului, un politician serios şi responsabil, care se pregăteşte serios pentru o întâlnire importantă privind economia ţării.
În acest context, au venit apoi declaraţiile premierului, imediat după finalizarea consultărilor: „Ne-am certat” şi „preşedintele Băsescu a fost bădăran” cu tânăra specialistă, absolventă de Harvard, din fruntea Ministerului de Finanţe. Fezandată deja de comportamentul responsabil anterior al premierului, opinia publică ar fi trebuit să reacţioneze cu simpatie faţă de cei doi. Nu-i aşa, ei au trebuit să suporte, încă o dată, comportamentul de marinar al lui Traian Băsescu, atât de bine cunoscut prin intermediul Antena 3. A venit apoi decizia preşedintelui de a face publice înregistrările.
Este imposibil de crezut că premierul şi ministrul său de Finanţe s-au putut prezenta într-un asemenea mod, la un asemenea nivel, dacă ar fi dorit să ia în serios consultările. Ar fi găsit ei nişte cifre cu care să arunce pe masă, ar fi putut invoca şi altceva decât „sufletul” şi votul Parlamentului ca justificări pentru reducerea CAS, dar Victor Ponta nu a dorit decât să se foloseasca de întâlnirea de la Cotroceni pentru a puncta în planul imaginii. Şi-a sacrificat o jumătate de oră din timp pentru a arăta apoi lumii prin televiziunile de partid cât este de responsabil. Un joc de imagine care s-a întors în forţă împotriva lui.
Cu toţii am văzut la Cotroceni un premier plictisit, sictirit, habarnist, dând din mână a lehamite când se discută măsuri economice de primă importanţă pentru ţară. Cu totul altcineva decât omul politic serios şi responsabil care ni se înfăţişează zilnic prin şedinţele de guvern televizate, la conferinţele publice televizate, la vizitele de lucru televizate şi mai ales prin emisiunile televizate.
Principala calitate pe care românii o aşteaptă de la un şef de stat este responsabilitatea. Seriozitatea trebuie să fie şi ea acolo, este o altă condiţie obligatorie. Indiferent de măsurile disperate adoptate de PSD pentru a gestiona grava criză de imagine în care i se află acum candidatul la Preşedinţie, înregistrările n-au cum să mintă. Nicio „înscenare”, oricât de vicleană şi machiavelică ar fi, nu îl putea face pe un om politic serios şi matur să caşte scârbit ochii la tavan sau să se holbeze nedumerit când e vorba de economia naţională. Iar acest lucru îl înţelege aproape oricine din această ţară, chiar şi antibăsiştii înfierbântaţi.
Pănă deunăzi, singurul atac care l-a atins mai serios pe Victor Ponta a fost cel legat de doctorat. I-a afectat grav imaginea externă, totuşi în plan intern n-a pierdut mai nimic, în afară de prestigiu. Important era că i-au rămas voturile, mare parte a populaţiei habar nu are ce-i ăla plagiat. În schimb, aceşti votanţi foarte mulţi, ce-i catalogaţi deseori ca oameni simpli, cei care formează grosul electoratului PSD, ştiu în simplitatea lor să recunoască un neserios atunci când îl văd. De aceea imaginile de la Cotroceni reprezintă cea mai dură lovitură din cariera politică de până acum a premierului. Ironia sorţii face că singur şi-a administrat-o. Cu sete.