Studenţii de la Universitatea de Tehnologie din Eindhoven au construit o maşină electrică uşoară din răşină obţinută din sfeclă de zahăr şi acoperită cu foi de in cultivat în Olanda.
Această maşină biodegradabilă poate transporta patru oameni şi prinde 80 de kilometri la oră.
„Doar roţile şi sistemul de suspensie nu sunt materiale bio„, a declarat despre maşină Yanic van Riel, unul dintre constructorii din echipa TU/Ecomotive de la Universitatea de Tehnologie din Eindhoven.
Structura maşinii, botezată Lina, are un raport rezistenţă/greutate similar cu al fibrei de sticlă şi cântăreşte doar 310 kilograme. Însă prototipul nu a trecut încă de testele de accident, întrucât materialul „nu se îndoaie ca metalul, ci se sparge”, a declarat şeful echipei, Noud van de Gevel.
Cererea de reducere a poluării aerului şi de combatere a schimbarii climei a împins companiile auto să caute modele alternative, însă majoritatea încă mai necesită o mare cantitate de energie pentru a fi construite. „Energia economisită acum la şofat în timpul utilizării este cheltuită în faza de producţie„, a declarat van de Gevel.
Echipa TU/Ecomotive plănuieşte să testeze Lina pe străzi anul acesta, după ce va primi undă verde de la Autoritatea pentru Vehicule a Olandei.