Punctele în care ar trebui ajutaţi cei care suferă din cauza căldurii au ajuns în mizerie: au apă caldă şi un paznic. După alegeri, medicii au dispărut.
Maşinile de mare tonaj au fost interzise pe şosele pentru că ar distruge asfaltul, muncitoarele au leşinat pe capete în fabrici din cauza căldurii, şinele de tren s-au topit sub soarele dogoritor, iar ambulanţele au înregistrat recorduri de apeluri. În 24 de ore, 200 de oameni au leşinat pe stradă, iar la nivel naţional peste 6.000 de apeluri s-au înregistrat la serviciile de ambulanţă şi SMURD. Este bilanţul celei mai căldurase zile din an, care a adus codul portocaliu în nu mai puţin de 14 judeţe din sud şi sud-est, şi cod galben în restul. Vorbe-n vânt
Betoanele din Bucureşti şi cele 38 de grade C din termometre (cea mai ridicată temperatură din ţară) au făcut atmosfera greu de suportat. Mulţi bucureşteni au ieşit din case şi au încercat să găsească în parcuri o atmosferă mai plăcută. Slabe speranţe.
Mult trâmbiţatele puncte de prim-ajutor anunţate de Primăria Capitalei (peste 20), dotate cu aer condiţionat, ventilatoare cu apă, personal medical specializat, medicamente şi aparatură de specialitate sunt doar un vis frumos. În spatele cortinei albe a punctului de ajutor din Piaţa Universităţii se găsesc doar bidoane mari cu apă, un ventilator care abia reuşeşte să îl răcorească pe paznic şi atât. Nici urmă de personal medical sau de medicamente. Oamenii vin, întreabă de medic şi pleacă mulţumindu-se cu un pahar cu apă caldă.
Paznicul e şi el debusolat. "Trebuia să fi venit personal medical, dar nu ştiu ce s-a întâmplat. Vin mulţi şi întreabă de doctor, dar ce să le fac eu?", mărturiseşte omul, ştergându-şi sudoarea de pe frunte. Sfaturi de caniculă
"Cam caldă apa, domnule", se plânge domnul George către paznic. Are 72 de ani şi l-am găsit umblând frenetic după o pălărie de paie ca să mai păcălească un pic soarele. La punctul de ajutor de la Cişmigiu, aceeaşi poveste: paznici, un ventilator, un butoi cu apă şi un cort gol.
Mediul neurolog Constantin Popa recomandă evitarea ieşirilor pe caniculă. "Dacă totuşi ieşiţi afară, trebuie să vă protejaţi. Acoperiţi capul, beţi multă apă. Feriţi-vă de locurile însorite, mergeţi pe la umbră, îmbrăcaţi-vă lejer".
"Nu omoară 38 de grade C, omoară alimentaţia nesăbuită"
Din cauza caniculei suferă în special cei care au boli preexistente, iar la risc sunt şi tinerii care nu ştiu de afecţiunile lor. De altfel, tânăra care a murit acum câteva zile în judeţul Sălaj după ce a căzut pe terenul de sport avea o malformaţie cardiacă de care nu se ştia. "În lipsa hidratării, canicula agravează hipertensiunea, diabetul sau bolile cardiace, dar şi unele boli renale", ţine să atenţioneze prof. dr. Constantin Popa, de la Institutul de Boli Cerebrovasculare. "Nu omoară 38 de grade, omoară diabetul, lipsa de exerciţiu, alimentaţia nesăbuită", adaugă expertul.