Guvernul trebuie să revizuiască modul de acordare a subvențiilor în agricultură, haosul legislativ, să implementeze reducerea TVA la creșterea animalelor și să introducă măsuri pentru facilitarea desfacerii producției și stimularea creării de locuri de munca în agricultură, scrie într-o scrisoare deschisă trimisă de Agrostar, federație a agricultorilor, Ministerului Agriculturii.
“Am înaintat Ministerului Agriculturii un document cu toate problemele din sector și cu măsurile pe care le propunem pentru redresarea acestui domeniului, care, desi are o contributie insemnata la PIB, a fost neglijat de toti guvernantii. Politicile de până acum au dus la o decapitalizare sistematica a agricultorilor romani. Vrem ca agricultorul român să fie pe picior de egalitate cu fermierii din celelalte state UE, să beneficieze de aceleași facilități”, este citat în comunicat Horațiu Raicu, secretarul general al Federației.
Subvențiile să nu mai fie acordate prin bănci: Federația cere renunțarea la obligativitatea încasării subvențiilor prin băncile comerciale, deoarece sumele cuvenite se diminuează prin aplicarea comisioanelor bancare.
„Cerem revizuirea acordurilor încheiate cu băncile comerciale, verificarea comisioanelor și dobânzilor practicate pentru acest serviciu, cât și acordarea de credite cu dobânzi mici, cu termene de grație cât mai mari, pentru producția agricolă. Dacă se dorește păstrarea acestei practici, normal ar fi să se negocieze cu o bancă cu capital majoritar de stat prin care să se facă aceste plăți și care, totodată, să acorde agricultorilor credite sau capital de lucru la dobânzi preferențiale cu perioade de grație avantajoase pentru agricultori”, precizează Horațiu Raicu. Reducerea TVA la carne - O altă problemă este cea legată de reducerea TVA la produsele din carne. Susținem ca reducerea TVA să se facă pe toata filiera. Patronatul din alimentație susține reducerea TVA la produsele din carne, dar nimeni nu susține scăderea TVA la creșterea animalelor, în contextul în care noi mai creștem foarte puține porcine, iar de vaci de carne nici nu poate fi vorba,s criu cei de la Agrostar. Prin urmare, nu asigurăm din creșterea animalelor necesarul de consum, diferența fiind adusă din import. Atunci ne punem fireasca întrebare: cui îi este benefică măsura scăderii TVA la produsele din carne? Nu cumva procesatorilor care oricum importă animalele, iar multe din produsele din carne numai carne nu mai conțin...?
Fermierii să nu mai plătească acciză pe benzină: Totodată, Agrostar cere găsirea unor variante de subvenționare indirectă a producției agricole cum ar fi: renunțarea integral la acciza pentru motorina folosită în agricultură. Practic, agricultorul să poată cumpăra direct de la pompă motorină pentru agricultură fără acciză, ceea ce înseamnă o scădere de preț cu circa 50% pentru motorina utilizată în agricultură; subvenționarea prețului la energia electrică folosită pentru irigații, știute fiind diferențele de subvenție (directe și indirecte) dintre cele acordate în România și cele acordate în statele membre U.E
Să se elimine norma pe venit - Introducerea normei pe venit a creat probleme majore și necesită o rezolvare urgentă. Prin adoptarea acestui mod de a plăti impozit în agricultură nu s-a făcut altceva decât să se recunoască faptul că statul nu are capacitatea de a eradica evaziunea fiscală din agricultură. Norma pe venit nu face altceva decât să impoziteze producția, și nu comercializarea. Astfel, se impune reglementarea acestei situații pe un principiu de impozitare a comercializării și nu a producției. Prin apariția legii referitoare la certificatele de producător se creează și posibilitatea impozitării produselor agricole prin aplicarea unui impozit pe vânzare. Prin urmare, impozitul poate fi aplicat pe baza acestor documente prin aplicarea unei cote. Situația este confuză și credem că trebuie clarificată.
Neimpozitarea producției comercializate - Nu în ultimul rând propunem chiar neimpozitarea producției agricole comercializate, cu condiția ca producătorul agricol să fie organizat în cea mai simplă formă respectiv P.F.A (persoană fizică autorizată), Întreprindere Individuală, Întreprindere Familială, dar și asociații de producători, grupuri de producători, cooperative agricole, etc cu condiția să comercializeze produsele pe bază de factură fiscală sau bon fiscal .
Agrostar cere ca în legea pajiștilor să nu se regăsească primăriile, acestea fiind ”Unități Administrativ Teritoriale”. Totodată, beneficiari ai pășunii ar trebui să fie crescătorii de animale, nu asociațiile care nici măcar nu au cod de exploatație. Trebuie verificat modul de concesiune a pășunilor, legalitatea încheierii contractelor de concesiune și modul de aplicare a legii. De asemenea, Agrostar cere de mai mult timp rezolvarea de urgență a statutului stațiunilor de cercetare – dezvoltare.
Federația Agrostar are în componență peste 45.000 de membri, atât producători agricoli, cât și salariați din agricultură și servicii conexe, atât din sectorul privat, cât și din cel bugetar.