Ce vă distruge părul

Prea multe intervenţii estetice, cum ar fi vopsirea, sau spălatul în exces, slăbesc firul de păr, îl despică şi îi distrug textura.

Nu vă trebuie doar gene bune pentru a avea un păr frumos, ci şi o bună îngrijire a acestuia. Asta nu înseamnă că trebuie să folosiţi zilnic produse cosmetice şi să mergeţi des la coafor. Prea multe intervenţii asupra firului de păr pot distruge rădăcina acestuia, textura şi rezistenţa sa. Ideal ar fi să-l menţineţi cât mai natural: să nu aplicaţi vopsea pe firul de păr, să nu folosiţi uscătorul după fiecare spălare, să nu abuzaţi de şampoanele agresive. Toate acestea duc în timp la despicarea firului de păr şi la distrugerea luciului.

„Coafatul în exces poate agresa părul în mai multe feluri: termic, mecanic şi chimic. Din cauza acestor proceduri agresive se poate distruge rădăcina firului de păr, pot apărea iritaţii pe pielea scalpului şi poate fi provocat chiar procesul de chelire“, avertizează dermatologul Costin Căruntu, asistent universitar la Universitatea de Medicină „Carol Davila“, din Bucureşti. Iată ce nu trebuie să faceţi pentru a vă putea menţine un păr frumos.

1. Nu vă decoloraţi

Substanţele folosite pentru decolorarea părului pătrund prin pelicula protectoare şi îndepărtează pigmenţii naturali. „Este o procedură agresivă atât pentru firul de păr, cât şi pentru scalp“, explică dermatologul Costin Căruntu. Astfel de intervenţii asupra firului de păr determină despicarea şi uscarea lui. Dacă aţi ajuns într-o astfel de situaţie, este bine să utilizaţi un şampon uşor, indicat pentru părul sensibil.

2. Evitaţi permanentul

Unele substanţe folosite pentru permanent pot să atingă structura firului de păr, iar unele pot provoca iritaţii. Dacă optaţi pentru o astfel de coafură, rezumaţi-vă la un permanent-două pe an şi, neapărat, folosiţi măşti reparatorii.

3. Fără şuviţe şi vopsea

Aceste două proceduri sunt mai puţin nocive decât decolorarea şi permanentul, dar nici ele nu rămân fără consecinţe. Şi acestea pot dăuna structurii părului, făcându-l să se usuce şi să se despice la vârfuri. „Dacă sunteţi sensibili la una dintre substanţele din vopsea, puteţi face o dermatită de contact, afecţiune dermatologică greu de tratat“, atrage atenţia medicul Costin Căruntu. Pentru că veţi fi nevoiţi să vopsiţi părul tot timpul pentru a masca rădăcinile, firul va ceda în cele din urmă şi îşi va pierde prospeţimea şi luciul natural.

4. Utilizaţi cu limite placa şi uscătorul

Căldura modifică şi ea structura firului de păr şi, în timp, îl usucă. Dacă vă faceţi un obicei din a vă întinde părul zilnic, acesta se va deteriora pe viaţă. Foehnul trebuie folosit, de asemenea, cu discernământ. Când vă uscaţi, este bine să îl setaţi pe cea mai mică treaptă de viteză.

5. Împletiţi-vă codiţe cât mai rar

Dacă vă împletiţi des părul riscaţi să îl despicaţi foarte tare, mai ales dacă îl strângeţi puternic în coadă. Cei care îşi împletesc zilnic coadă îşi slăbesc rădăcinile şi îşi fragilizează firul de păr. „Este vorba despre o agresiune mecanică, care poate distruge teaca firului de păr“, explică medicul Costin Căruntu.

6. Pieptănaţi-vă, dar nu de o sută de ori pe zi

Este bine să vă pieptănaţi, pentru a vă „aerisi“ părul, dar când faceţi asta de prea mutle ori pe zi riscaţi să despicaţi firele. Evitaţi să vă periaţi părul când acesta este ud şi încercaţi să folosiţi perii cu dinţi moi şi distanţaţi, pentru a nu vă distruge elasticitatea firelor.

7. Aplicaţi şampon la rădăcină, în cantităţi mici

Când vă spălaţi puneţi puţin şampon la rădăcina firului de păr, şi nu pe toată lungimea sa. Pentru a avea un păr curat, ideal este să vă curăţaţi scalpul.

8. Extensiile şi onduleurile

Ca şi împletiturile, acestea duc, în timp, la distrugerea firului de păr. Spre deosebire de împletituri, care distrug mai ales vârfurile şuviţelor, extensiile şi onduleurile provoacă distrugerea rădăcinilor. Dacă simţiţi presiune la nivelul rădăcinilor, înseamnă că părul are de suferit. Această procedură vă poate predispune şi la chelire.