Codul Rutier. Obligațiile șoferilor care pierd permisul de conducere

Codul Rutier. Obligațiile șoferilor care pierd permisul de conducere Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Șoferii care și-au pierdut permisul de condecere trebuie să urmeze câțiva pași pentru a putea scăpa de această problemă. Cei care nu fac asta, riscă amenzi mari.

Șoferii care și-au pierdut permisul de conducere trebuie să respecte câțiva pași pentru a-și face un duplicat. Primul pas pe care trebuie să îl faci este să declari pierderea documentului. Ulterior, va trebui să te prezinți la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor (DRPCIV) cu o serie de documente. Este indicat să facă asta cât mai repede.

Lista documentelor necesare pentru eliberarea unui duplicat după permisul auto (pierdut, furat sau deteriorat):

-actul de identitate în original și copie; -declarația pe propria răspundere pentru pierderea permisului auto sau furtul acestuia, după caz; -cererea solicitantului, care se obține și se completează în format electronic la ghișeu; dovada plății contravalorii permisului de conducere, în valoare de 89 de lei (poate fi achitată cash la ghișeu ori prin orice altă metodă de plată online prin Internet Banking); -permisul în original (în cazul în care permisul a fost deteriorat).

Din momentul declarării pierderii, furtului sau deteriorării permisului auto, șoferii au la dispoziție 15 zile pentru a solicita un act nou. Potrivit prevederilor legale, ai la dispoziție 48 de ore pentru a declara pierderea permisului auto și 15 zile pentru a solicita un nou act. Apoi, vei primi o adeverință pe baza căreia vei putea conduce până la eliberarea noului permis. Cererea pentru eliberarea unui duplicat pentru permisul auto, însoțită de documentele menționate mai sus, poate fi transmisă și prin corespondență, la adresa serviciului public comunitar care a emis permisul auto anterior.

Amenzi pentru șoferi

Șoferii care nu declară pierderea sau furtul permisului de conducere riscă amenzi mari.

-În cazul pierderii, furtului sau al deteriorării permiselor de conducere ori al schimbării numelui titularului, autoritățile competente eliberează, după caz, un duplicat a cărui valabilitate nu poate depăși valabilitatea administrativă a documentului înlocuit sau alt permis de conducere”. (art. 24 alin. (51) O.U.G. nr.195/2002)

-Conform art. 100 alin. 1 pct. 4 din O.U.G. nr. 195/2002 rep. 1 cu modificările ulterioare, neîndeplinirea obligaţiei de a solicita autorităţii competente, în termenul prevăzut de lege, eliberarea unui nou permis de conducere în cazul în care acesta a fost furat pierdut sau deteriorat sau nu mai corespunde din punct de vedere al formei şi conţinutul celor în vigoare, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni (4 sau 5 puncte-amendă – conform art. 98 alin. 4 lit. b din O.U.G. nr. 195/2002, republicată), se arată în Codul Penal.