Ce taxe vor plăti angajatorii din România pentru primele de Crăciun. Angajații pot ajunge să încaseze prime pana la 1.000 de lei

ANAF. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ca și cum inflația mare nu ar fi fost destul, statul îți mai ia și taxe din cadourile de Crăciun. Potrivit regulilor de la Ministerul de Finanțe,

O parte dintre angajatorii din România vor să ofere prime pentru sărbătorile de iarnă. Unii români pot ajunge să încaseze o primă și de 1.000 de lei. Valoarea de pana la 300 lei de beneficiar este scutită de la plata impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale, dar ce se întâmplă cu cele care depășesc limita de 300 de lei de angajat.

Pentru ce depăsește limita de 300 de lei pentru fiecare angajat și copil al acestuia, societățile vor datora contribuții sociale și impozit. Din punctul de vedere al impozitului pe profit, cadourile oferite angajaților și copiilor acestora, indiferent de forma în care sunt acordate, sunt considerate cheltuieli sociale, care sunt deductibile în limita a 5% din costurile cu salariile.

Compania va trebui să aibă în vedere și costul cu TVA pe care îl va suporta pentru cadourile acordate angajaților sau copiilor acestora.

Oferirea de tichete cadou sau cadourile oferite cu ocazia Crăciunului, este o formă foarte des folosită de către companii cu scopul de a le mulțumi angajaților pentru anul care se apropie de sfârșit și, de asemenea, pentru a-i bucura pe copiii acestora cu un dar în plus în sacul Moșului. Sigur, companiile pot oferi tichete cu valori mai mari, în funcție de cât de generoși își doresc sau își permit să fie, totuși doar valoarea de până în 150 lei de beneficiar este scutită de la plata impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale.

Societățile vor plăti contribuții sociale și impozit pe venit pentru orice depașeste suma de 150 de lei

Nimic nu-i poate împiedica pe angajatori să le ofere salariaților și o sumă de bani, pentru că și în acest caz se va aplica aceeași facilitate fiscală. Dar, pentru că „forma” se pare că este în continuare destul de importantă (deși se tot discută de „substanța” care ar trebui să prevaleze), angajatorii trebuie să fie atenți și să prevadă acest gest de recunoștință fie în contractul colectiv de muncă, fie în regulamentul intern. Prevederea lui în contractul individual de muncă este mai rar întâlnită.

Inutil de precizat că pentru ce depășește limita de 150 de lei pentru fiecare angajat și copil al acestuia, societățile vor datora contribuții sociale și impozit pe venit. Din punctul de vedere al impozitului pe profit, cadourile oferite angajaților și copiilor acestora, indiferent de forma în care sunt acordate, sunt considerate cheltuieli sociale, care sunt deductibile în limita a 5% din costurile cu salariile. De asemenea, compania va trebui să aibă în vedere și costul cu TVA pe care îl va suporta pentru cadourile acordate angajaților sau copiilor acestora, care nu prezintă nicio legătură cu desfășurarea activității economice în condiții optime, potrivit Avocatnet.ro