Ce taxe vom plati in 2007

Microintreprinderile supravietuiesc pana in 2009. Importurile si exporturile in UE scapa de birocratie.

TVA-ul se aliniaza normelor europene. Impozitele aplicate firmelor in 2007 nu cunosc nici ele modificari majore fata de anul trecut. Impozitul pe profit ramane 16%, iar taxa pe valoarea adaugata (TVA) - 19%. In schimb, regulile aplicabile TVA se schimba pentru a se ajusta prevederilor europene.

Modificarile vizeaza in special capitolul importurilor si exporturilor catre statele membre UE, care vor fi botezate de acum livrari comunitare. Alte vesti bune: vor scadea contributiile sociale cu 2%, dupa cum a anuntat ministrul finantelor, Sebastian Vladescu.

Reduceri la CAS-uri Daca, anul trecut, darile platite pentru asigurarile sociale de sanatate de catre angajati si angajatori insumau 47,5%, acum nivelul va scadea la 45,5%. Pe langa CAS (contributiile la asigurarile sociale de stat), la fiecare salariu platit, atat angajatul, cat si angajatorul trebuie sa plateasca si alte dari: contributiile la ajutorul de somaj - in total 3,5%, cele la fondul de sanatate - alte 14,25 procente.

Potrivit proiectului legii bugetului, in 2007 vor scadea cu 0,25% contributiile CAS platite de angajator, cu 1% - cele la asigurarile de sanatate platite de angajator si cu 0,5% cele de somaj datorate de angajator. Salariul mediu brut, in functie de care sunt calculate valoarea unui punct de pensie, dar si plafonul maxim al contributiilor sociale este prognozat la 1.270 de lei.

Facilitati pentru asigurarile private

Noul Cod Fiscal contine si o serie de modificari in ceea ce priveste impozitarea castigurilor firmelor. Legat de impozitul pe profit, schimbarile urmaresc incurajarea asigurarilor private de pensii si de sanatate, cheltuielile fiind deductibile la calcularea profitului impozabil. De asemenea, supravietuieste impozitul pe microintreprinderi, care scade cu un punct procentual fata de 2006, pana la 2%.

Taxele vamale vor fi identice cu cele din Uniunea Europeana, scazand in cazul anumitor produse, cum ar fi electronicele. Iar firmele nu vor mai depune declaratii vamale la frontiera, ci la destinatie. In cazul importurilor din UE, declaratiile au scop statistic, iar pentru importurile din afara UE se vor plati in continuare taxe.

MICROINTREPRINDERI

Impozit pe venit, in loc de profit Posibilitatea de a plati un impozit mic pe cifra de afaceri in loc de un impozit mai mare pe profit in cazul microintreprinderilor a supravietuit si in 2007. Fata de anul trecut, a scazut si impozitul. Daca, in 2006, microintreprinderile plateau un impozit de 3% pe cifra de afaceri, in 2007 acesta a scazut la 2%.

Taxa va reveni la 3% abia in 2009, dupa ce, in 2008, va tranzita prin 2,5%. Conditiile pe care trebuia sa le indeplineasca o firma pentru a intra in categoria microintreprinderilor au ramas neschimbate fata de anul trecut: cifra de afaceri trebuie sa fie sub 100.000 de euro, sa aiba cel putin un angajat si sa nu depaseasca noua. Insa, fata de anul trecut s-au adaugat conditii noi.

Astfel, daca o microintreprindere depaseste pragul de 100.000 de euro in ceea ce priveste cifra de afaceri, va trece automat la plata impozitului pe profit din cursul anului curent, nu din anul urmator, cum se intampla inainte.

De asemenea, pentru a evita "deghizarea" contractelor de munca in contracte de consultanta si de management, autoritatile au decis sa aplice regimul de impozitare pe profit si microintreprinderilor care realizeaza mai mult de jumatate din cifra de afaceri din contracte de consultanta si de management.

La fel, prevederile se aplica din anul in curs, nu din anul urmator. In prezent, in Romania functioneaza circa 300.000 de microintreprinderi. Principalele avantaje sunt contabilitatea simplificata si faptul ca pe firma se pot inregistra si cheltuieli personale. Sistemul de impozitare a cifrei de afaceri este mai costisitor decat cel pe profit in cazul majoritatii firmelor. Insa este mult mai avantajos decat cel pe salarii. 

TAXE VAMALE

Importurile europene scapa de impozite Odata cu integrarea europeana, Romania a adoptat si sistemul de taxe vamale din Uniunea Europeana. Ceea ce inseamna ca in majoritatea cazurilor - cu exceptia situatiilor in care este pericilitata o specie de animale sau sanatatea publica - produsele si serviciile pot circula liber intre statele membre, fara taxe vamale.

In Romania, majoritatea acestor taxe vamale fusesera reduse la zero. Insa, existau si produse pentru care se plateau dari in momentul introducerii in tara. De exemplu, pentru televizoarele LCD, cu plasma si sistemele Home Cinema. Taxele se ridicau la 42% din pretul de import in 2006 si vor disparea anul acesta, fiind de asteptat ca produsele in cauza sa se ieftineasca.

De asemenea, vor disparea taxele pe baterii - 15,5%, si cele pentru huse si genti pentru laptopuri. In cazul notebookurilor, aparatelor foto si video sau al telefoanelor mobile, taxele vamale au fost eliminate din anii trecuti. Vor avea suferit de pe urma integrarii cei care puteau beneficia in trecut de scutiri la plata taxelor vamale, prevederi care trebuie abrogate dupa integrare.

Este vorba de importurile de echipamente si tehnologie ce intrau in categoria investitiilor peste un milion de dolari, dar si de alte scutiri "cu dedicatie" - de exemplu, pentru echipamentele sportive.

Si romanii de rand vor simti beneficiile noilor taxe vamale. Astfel, daca acestia isi cumpara electronice din statele membre, cand vor reveni in tara nu vor trebui sa plateasca taxe vamale daca valoarea cumparaturilor nu depaseste 600 de euro.

Pentru masinile second-hand din import se va plati o taxa de inmatriculare usturatoare. Majorarea impozitelor pe proprietati incepe cu vilele de lux . Noul Cod Fiscal, intrat in vigoare din prima zi a anului, aduce mici modificari ale taxelor pe care romanii le datoreaza statului in 2007. Impozitul pe salarii ramane nemodificat fata de 2006 - 16%.

La fel si nivelul taxei pe valoarea adaugata, platita la cumparaturi - 19%. In schimb, guvernul a incercat sa-si rotunjeasca veniturile la vistieria statului ajustand impozitele "pe avere". Si a inceput cu masinile si cu proprietatile.

Daca in statele membre UE taxa pe proprietati ajunge si la mii de euro anual pentru un apartament, in Romania, primariile incaseaza mai putin de 100 de euro pe an pentru majoritatea proprietatilor.

Ca noutate, din 2007, cei care au locuinte in care "poti sa intorci carul" vor plati impozite majorate. Mai precis, proprietarii de vile si apartamente cu o suprafata de peste 150 de metri patrati vor achita impozite mai mari cu cate 5a pentru fiecare 50 de metri patrati.

Initial, Ministerul Finantelor a propus ca pragul peste care taxele cresc progresiv sa fie de 100 de metri patrati, scapand de majorare mai toti romanii care locuiesc in blocurile comuniste si intrand in aceasta categorie mai toti proprietarii de case.

Insa parlamentarii au majorat suprafata care scapa de impozitele "penalizatoare" la 150 de metri patrati si au strans si mai mult cercul celor care platesc impozite majorate.Tot din 2007, apare si taxa de inmatriculare a masinilor, care inlocuieste acciza la masinile de import si se aplica si celor din productia interna.

Calculata in functie de vechime, gradul de poluare si puterea masinii, noua taxa ii va descuraja pe cei care-si facusera planuri sa cumpere masini second-hand, destul de noi si foarte ieftine, din tarile UE, precum Germania. Taxa de inmatriculare va umfla costul masinii si cu cateva mii de euro.

O alta schimbare importanta pe care o aduce 2007 in domeniul fiscal este taxarea vanzarilor de proprietati in functie de pret, si nu de castig. In conditiile in care preturile s-au triplat in ultimii doi ani, impozitul calculat in functie de pret, de circa 2%, va fi mai mic fata de varianta propusa initial, de taxare a castigurilor cu 16%.

MASINI

Impozite pe caii-putere Daca vreti sa va cumparati o masina second-hand din strainatate, in momentul in care o veti inmatricula va trebui sa platiti intre cateva sute de euro si cateva mii de euro, in contul taxei de inmatriculare. In ultima sedinta de guvern, executivul a decis sa nu aplice aceasta taxa si camioanelor.

Ea se va plati in functie de puterea motorului (centimetri cubi), de standardele de poluare euro pe care masina le respecta si de vechime. Masinile mici si noi, care se incadreaza in normele euro 4, scapa cel mai ieftin: noul impozit ajunge la maximum 465 de euro.

In schimb, daca este vorba despre o masina second-hand, veche de 5-6 ani si cu o putere de 2.600 de centimetri cubi, taxa ajunge si la 4.500 de euro, insemnand, practic, o dublare a pretului cu care poate fi achizitionata masina din tarile membre UE.

Taxa pe inmatriculare a fost introdusa la propunerea Ministerului Mediului, care a incercat sa previna importul de "rable" dupa integrare. Problema este ca si alte state membre UE - Finlanda, Polonia, Ungaria -, care au introdus impozite similare, s-au trezit cu sanctiuni din partea Comisiei Europene din cauza ca masura este vazuta ca o bariera in calea comertului liber intre tarile membre.

Impozite pe lux Din 2007 se modifica si taxele locale pentru masini. Daca, in anii trecuti, impozitul se calcula impartind capacitatea cilindrica a motorului in fractiuni de 500 de centimetri cubi, acum se va calcula pentru fiecare 200 de centrimetri cubi (cmc). Astfel, daca in 2006 impozitul pentru o Dacie 1300 era de 21 de lei, in 2007, suma va creste la 49 de lei.

Pentru o masina de teren, cu capacitate intre 2.500 si 3.000 de centimetri cubi, impozitul ajunge si la 900 de lei noi, suma platita pentru fiecare 200 de cmc ajungand la 60 de lei, respectiv la 120 de lei in cazul vehiculelor cu motoare mai mari de 3.000 de cmc.  (Raluca Barbuneanu)

CALCUL Impozite pe imobile Apartament 2 camere Pret achizitie: 20.000 de euro

Data achizitiei: 2004

Pret vanzare: 45.000 de euro

Data vanzarii: 2006

Costuri tranzactie: circa 3.000 de euro (2.500 impozit pe venit din tranzactie, plus 450 euro taxa de timbru)

Data vanzarii: 2007

Cost tranzactie: 1.350 de euro

Impozite  Suprafata Suma (lei)locale

Garsoniera 20 mp 29,4-33,6

Bucuresti

Casa  200 mp 369-471

Bucuresti

Taxe terenuri       lei/hectar

Teren arabil         11-20

Pasune                  9-15

Vie                        13-33

Livada                 20-38

Padure               11-20

CASE

Taxa pe pretul de vanzare Vreti sa vindeti un apartament in 2007? Statul va va retine un impozit calculat in functie de pret. Si asta dupa ce, anul trecut, impozitul de 10% s-a aplicat la castigul net. Daca in Codul Fiscal apar impozite intre 2% si 3% din pret, costurile reale ale unei tranzactii imobiliare vor fi mici fata de anul trecut.

Datorita faptului ca guvernul a eliminat taxele de timbru, care reprezentau peste 1% din valoarea tranzactiei. Analistii economici sustin ca noul impozit nu ar trebui sa fie un motiv de majorare a preturilor. In schimb, agentii imobiliari s-au inflamat deja ca proprietarii cer preturi mai mari pentru a acoperi impozitul.

Impozitul va fi calculat si retinut de notar, inainte de autentificarea actelor prin care se transfera proprietatea. Daca in 2006 au scapat de impozit tranzactiile cu case si terenuri obtinute prin donatie sau mostenire, precum si cele care au stat la acelasi proprietar peste 3 ani, din 2007 se va plati impozit si pentru acestea.

Fata de anul trecut, valoarea impozitului pe tranzactiile imobiliare va fi mult mai mica. Insa va creste numarul celor care trebuie sa plateasca aceasta taxa. Sa luam exemplul unui apartament de doua camere achizitionat in 2004 cu 20.000 de euro.

Daca proprietarul l-ar fi vandut in 2006 cu 45.000 de euro, cat era media pietei in cartierele fara pretentii din Bucuresti, ar fi datorat statului un impozit de 2.500 de euro. In schimb, daca va vinde apartamentul anul acesta tot cu 45.000 de euro, impozitul datorat este de 1.350 de euro.

Cat este impozitul Impozitul reprezinta intre 2% si 3% din pretul cu care sunt vandute casa, apartamentul sau terenul. Astfel, in cazul vanzarii unui imobil care a stat la acelasi proprietar mai putin de 3 ani si a carui valoare este sub 200.000 de lei (57.000 de euro), nivelul taxei va fi de 3% din pret. Daca valoarea casei depaseste 200.000 de lei, impozitul se va ridica la 6.000 de lei (3a din 200.000 de lei) plus 2a din ceea ce depaseste acest prag.

Valoarea impozitului scade cu un punct procentual daca imobilele au fost obtinute de mai mult de 3 ani. Nu se vor plati impozite in cazul in care imobilele sunt dobandite prin donatie intre rude sau prin succesiune. In schimb, daca acestea sunt revandute de noii proprietari, se va plati impozit.

Pe langa tranzactiile exceptionale - cum sunt vanzarile, vor fi majorate si taxele "curente" aplicate imobilelor - adica cele anuale, platite primariilor. In majoritatea cazurilor, cresterile sunt limitate la rata inflatiei, putand sa fie mai mari numai daca localitatea isi schimba statutul - de la comuna la oras de exemplu.

De asemenea, va fi introdus un impozit suplimentar pentru casele si apartamentele de lux mai mari de 150 de metri patrati. In cazul acestora, impozitul se va majora cu cate 10a pentru fiecare suta de metri patrati.

Cititi si: Alinieri europene

Avant la asigurari private

Cine depune declaratii de impozit Scumpiri la alcool si energie