Guvernele ar trebui să ia în calcul reducerea taxelor pentru cei care angajează lucrători necalificaţi, în special tineri şi persoane care sunt în şomaj de mai mult timp, potrivit unui raport ECD (Organization for Economic Co-operation and Development - Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare).
"Scăzând costul angajării acestor persoane, se poate ajunge la reducerea şomajului în cadrul categoriei celei mai defavorizate", a spus Jeffrey Owens, Director al Centrului OECD pentru Politici Fiscale şi Administrative.
Pentru a da tuturor o şansă egală de a îşi găsi un loc de muncă, raportul propune mai multe reforme, care targetează trei grupuri care au tot mai puţini reprezentanţi pe piaţa forţei de muncă din întreaga lume: muncitorii cu salarii mici, muncitorii în vârstă şi persoanele care nu sunt principalii susţinători ai familiei.
Pe lângă faptul că vor permite tot mai multor persoane să aibă un loc de muncă, aceste reforme vor reduce dependenţa de ajutoarele sociale şi sistemele de pensii. Pe fondul fenomenului de îmbătrânire a populaţiei, această reformă este esenţială pentru a asigura sustenabilitatea sistemelor de ajutor social din întreaga lume, mai scrie în raportul OECD. Cheia revenirii din criză
Raportul atrage atenţia că ratele mari ale şomajului au pus guvernele în situaţia de a găsi soluţii pentru a crea joburi. La cea mai recentă întânire, miniştrii muncii din ţările G20, au pus accentul pe faptul că generarea de noi locuri de muncă este cheia revenirii din criza economică şi financiară.
Taxation and Employment, studiul OECD, sugerează că reformele fiscale eficiente pot încuraja angajatorii să creeze mai multe locuri de muncă şi şomerii să îşi caute un loc de muncă.
Taxarea angajaţilor prin contribuţii sociale îi descurajează să angajeze. Iar taxele aplicate angajaţilor, le diminuează veniturile şi descurajează munca. Relaxarea acestor taxe va fi greu de realizat de aceste guverne, care oricum se luptă pentru a îşi diminua deficitele, ami scrie în raport.