Scenariul lui Traian Băsescu despre exploziile din Beirut
- Antonia Hendrik
- 5 august 2020, 06:45
Traian Băsescu este convins că exploziile din Beirut nu au nicio legătură cu vreun atentat terorist.
Traian Băsescu şi-a exprimat opinia cu privire la exploziile devastatoare care a avut loc în Beirut şi este convins că nu a fost un atentat deoarece „teroriştii urmăresc să ucidă oameni, ori deflagraţia s-a produs într-o zonă industrială”, a subliniat fostul preşedinte..
Cât despre tensiunile în creştere legate de verdictul final în cazul uciderii premierului Rafik Hariri, europarlamentarul PMP a afirmat că a avut ocazia să-l cunoască pe demnitarul libanez care are rude în România.
Traian Băsescu a declarat că a avut ocazia să-l cunoască pe Rafik Hariri cu ocazia unei vizite oficiale pe care a efectuat-o în Liban: „Am avut ocazia să-l cunosc când am fost în Liban într-o vizită oficială. Un om sclipitor. Familia lui este extrem de puternică. Şi acum contolează Beirutul. Are rude în România”.
Nu cred că în momentul de faţă o gruparea teroristă ar avea o manifestare vizavi de familia Hariri în Beirut. Nu aş pune-o pe seama următoarei sentinţe de ce va pronunţa”, a subliniat fostul preşedinte al României.
Traian Băsescu a demontat ideea potrivit căruia explozia ar fi fost un atentat terorist
„Am văzut tipul de explozie. Căutaţi o navă cu gaze lichefiate sau combustibil lichid, dar nu atac terorist. E ceva în port! Uitaţi-vă cum arde, e combustibil acolo...Teroristii vor sa ucida oameni. Ar fi fost în oraş unde este aglomeraţie. Acolo e zonă industrială”, a explicat Traian Băsescu în această seară la România TV.
Explozia din Beirut s-a produs într-o perioadă sensibilă în Liban, ţară în care criza economică a reaprins conflicte mai vechi. De asemenea, tensiunile au escaladat în contextul în care vineri se va pronunţa verdictul în dosarul uciderii fostului premier Rafik Hariri în 2005, scrie BBC.
Oficialii spun că a fost un accident și nu un act deliberat
Ministrul de Interne a declarat că primele rapoarte au sugerat ceea ce el a numit material exploziv depozitat în port care a sărit în aer. Iar premierul Hassan Diab a numit-o catastrofă și a spus că cei responsabili trebuie să fie trași la socoteală. El a vorbit despre un „depozit periculos” care a existat încă din 2014, dar a spus că nu va omite ancheta.
Explozia a fost reimţită până în Cipru aflată la 240 km depărtare, în estul Mediteranei, iar unii dintre locuitorii insulei au crezut că este vorba de un cutremur. Președintele Michel Aoun a solicitat o reuniune de urgență a Consiliului Suprem de Apărare, a declarat președinția pe Twitter. Miercuri a fost declarată zi de doliu.