Liderul PSD Adrian Năstase a postat pe blogul său documentul "extrem de dur" pentru România despre care a vorbit ieri, elaborat de Fondul Monetar Internaţional şi care prevede o nouă serie de măsuri de austeritate pentru perioada următoare.
Documentul a fost adresat pe e-mail de şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks, mai multor reprezentanţi ai BNR, Ministerului Finanţelor, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.
Iată principalele prevederi ale
- Numărul personalului din sector bugetar va continua să fie raţionalizat (după ce în primul trimestru a scăzut cu 15.000 de persoane, până la 1,25 milioane de angajaţi).
- Inflaţia va depăşi 5% în acest an, după ce va fi nevoie de o creştere a preţurilor reglementate.
- Vom continua să limităm strict modificările ad-hoc ale sistemului de taxe, pentru a asigura predictibilitate şi stabilitate.
- Coplata în sistemul de sănătate va intra efectiv în vigoare în 2012. Tot atunci, vor fi introduse carduri de sănătate pentru toți asigurații, pentru a controla frauda și a monitoriza mai bine angajamentele de plată.
- Până în luna iulie, numărul paturilor din spitale va scădea de la 135.200 la 129.500, potrivit unui plan până în 2013 de a reduce numărul de paturi finanțate de stat la media UE. - Până la finele lunii septembrie, va fi prezentat un grafic de eliminare a prețurilor reglementate la electricitate și gaze naturale. Ce se va întâmpla cu firmele de stat:
- Personalul CNADNR va fi redus cu 622 de posturi până la finele lunii iunie (comparativ cu finele lui 2010).
- De la CFR Marfă vor fi disponibilizați 3.000 de angajați anul acesta.
- Un pachet de 20% din acțiunile CFR Marfă va fi vândut pe bursă sau către un investitor strategic până la finele anului, pentru ca privatizarea completă să aibă loc când piața va fi pregătită. De asemenea, până la finele lunii noiembrie, va fi numită o echipă de management privat la compania de transport. Subsidiarele vor fi incluse în compania-mamă până la sfârșitul lunii septembrie.
- Până la finele lui august, va fi aprobată legislația care prevede înființarea unei autorități metropolitane pentru transport, care va supraveghea Metrorex și RATB. De asemenea, vor fi permise ajustări de tarife (peste rata inflației).
- Până la mijlocul lunii iunie, va fi numit un consultant juridic pentru vânzarea a 20% din TAROM prin bursă sau către un investitor strategic. De asemenea, compania va avea, până în noiembrie, management privat.
- În acest an, vor fi vândute și pachete de 20% din aeroporturile internaționale din București și Timișoara. - Până la mijlocul acestui an, vor fi numiți consultanți juridici pentru vânzarea unor pachete de acțiuni la următoarele companii: Petrom (10%), Transelectrica (15%), Transgaz (15%), Romgaz (15%), Nuclearelectrica (10%), Hidroelectrica (10%). - De asemenea, va urma vânzarea unor pachete minoritare sau majoritare de acțiuni la complexurile energetice Turceni, Craiova și Rovinari, precum și privatizarea totală a ultimelor trei distribuții de electricitate aflate în portofoliul Electrica (Transilvania Nord, Transilvania Sud și Muntenia Nord) și a filialei sale de servicii - Electrica Serv. - La Compania Națională a Huilei, ANAF va continua procesul de executare a datoriilor societății, care în cele din urmă va duce la privatizarea activelor viabile și lichidarea celor nerentabile. Același proces se va aplica și la Termoelectrica, ale cărei active viabile vor fi pregătite pentru privatizare până în martie 2012. - Privatizarea Oltchim, prin vânzarea tuturor acțiunilor deținute de stat către un investitor strategic, ar trebui să aibă loc până la finele anului. Dacă privatizarea nu va avea loc până atunci, compania va intra în lichidare. - La Poșta Română se va continua implementarea planului de restructurare aprobat deja. Ce spune FMI despre document Documentul publicat pe blog-ul fostului premier Adrian Năstase poate fi o „ciornă grosieră” şi în mod sigur este oricum incomplet, a declarat astăzi, la un simpozion economic, şeful Misiunii FMI, Jeffrey Franks. „Scrisoarea de intenţie nu a fost încă agreată. Va fi trimisă managementului FMI la Washington şi vor fi inserate modificări, iar în această etapă vor mai fi şi negocieri suplimentare. Orice se publică este o ciornă incompletă şi nu este nimic oficial. Nu am văzut ce a postat domnul Năstase pe blog şi nu vreau să comentez, dar în mod sigur nu este un document final şi nu poate fi decât o ciornă grosieră”, a spus Franks, citat de Agerpres.