Ce soluţii ai pentru a pune bani deoparte pentru copiii tăi

Depozite cu dobânzi atractive, care pot fi alimentate oricând şi care permit chiar retrageri parţiale de bani sunt câteva dintre caracteristicile produselor de economisire pentru cei mici.

La o creştere de preţuri de sub 3,3%, cum ar putea fi cea din acest an, economiile menţinute în depozitele în lei, cu dobânzi ce urcă până la 7% pe an, sunt profitabile. De câţiva ani, băncile au inclus în portofolii produse speciale pentru copii.

Acestea se deosebesc de celelalte forme de economisire prin faptul că vin cu anumite avantaje. De exemplu, printre acestea se pot număra dobânzi mai mari sau facilităţi la constituirea, alimentarea sau retragerea depozitului.

Interesul băncilor pentru produse de acest fel este, de altfel, uşor de înţeles, în condiţiile în care pe piaţa bancară este mare nevoie de lichidităţi pe termen lung, cum sunt economiile pentru copii, care pot atinge maturităţi de câţiva ani.

Alimentări nelimitate

Spre deosebire de depozitele la termen clasice, unde suplimentarea banilor din cont se poate face, de regulă, doar la scadenţă, alimentarea depozitului pentru copii se poate face oricând, în general, fără niciun cost suplimentar.

"Planul de economii pentru copii este un produs destinat părinţilor care vor să economisească pentru copii. Contul se deschide direct pe numele copilului încă din primele zile de viaţă ale acestuia şi este valabil până la împlinirea vârstei de 17 ani. Depunerile sunt permise oricând, indiferent de sumă", a declarat Magda Săndulescu, director de Dezvoltare şi Implementare Strategie Persoane Fizice în cadrul Raiffeisen Bank România, pentru "Evenimentul zilei".

În cazul Băncii Transilvania şi ING Bank România, depozitul poate fi alimentat şi de o altă persoană decât deponentul, adică altcineva decât persoana care a deschis depozitul în numele minorului. Pentru deschiderea unui cont dedicat copilului trebuie să prezentaţi certificatul de naştere al beneficiarului, buletinul, dacă are peste 14 ani, şi buletinul dumneavoastră.

Bonusuri pentru economii pe termen mai lung

Băncile încurajează economiile pe termen lung, dar şi creşterea sumelor depuse în cont, prin oferirea de dobânzi mai mari sau bonificarea celor acordate pentru aceste produse. Astfel, la Banca Transilvania şi Raiffeisen Bank România, două din băncile care au în portofolii astfel de depozite, se oferă, anual, o bonificaţie suplimentară la dobândă. În cazul Raiffeisen Bank, aceasta este egală cu un procent de 1% aplicat la suma economisită. Banca Transilvania oferă o bonificaţie egală cu a 12-a parte din dobânda oferită în ultimul an. La ING Bank România, se poate beneficia de o anumită primă pentru economii, dacă este depusă, în fiecare lună, o anumită sumă şi nu se umblă la bani. În fiecare trimestru, banca oferă un bonus la dobânda pentru sumele depuse în plus.

Dobânzile oferite de bănci

De exemplu, pentru contul ING Economii pentru Copii nu este prevăzută o sumă minimă, iar dobânda este de 5% pe an. Contul de economii AtuStart al BRD presupune economisirea în euro pentru copiii de până la 14 ani, cu o sumă minimă de 74 de euro şi o dobândă anuală de 2,25%. Banca Transilvania are în ofertă depozitul Kid Cont, destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între o zi şi 17 ani, cu dobânzi de 6,5% pe an la lei, 3,25% la euro şi 2,25% la dolari. Persoanele care alimentează depozitul cu cel puţin suma aleasă primesc, pe 1 iunie, un bonus de jumătate din valoarea ultimei dobânzi. Planul de economii "Creştem împreună" al Raiffeisen oferă dobânzi de 7% la lei şi de 3,5% la euro.

CONDIŢII DE ECONOMISIRE

Costuri reduse la depozitele pentru micuţi

La fel ca şi în cazul depozitelor clasice, băncile au redus sau chiar au anulat o mare parte din costurile asociate produselor pentru copii.

La Raiffeisen Bank, "se pot seta transferuri lunare automate gratuite din contul de salariu (al părintelui, de exemplu) către planul de economii deschis pe numele copilului. De asemenea, planurile de economii, în cazul conturilor în lei, se pot alimenta şi prin transfer din conturi deschise la o alta bancă, iar astfel se poate opta pentru încasarea alocaţiei de stat pentru copii direct în aceste conturi", a spus Magda Săndulescu.

Pentru acest tip de produs, la BRD nu se percep comisioane pentru deschiderea de cont, depunerile de numerar, încasări intrabancare şi interbancare şi nici în cazul transferurilor de bani în contul curent deschis la bancă.

"Conturile de economii pentru minori îmbină beneficiile unui cont curent cu rentabilitatea unui depozit. Sunt posibile oricând depunerile suplimentare şi retragerile de numerar", au declarat pentru EVZ reprezentanţii BRD Societe Generale. Accesul la aceste facilităţi ale băncii este condiţionat de menţinerea în cont a unei sume minime.

Banii pot fi retraşi şi după un an

Deşi sunt, prin natura lor, depozite pe termen lung, ce pot fi deschise, de regulă, din prima zi de viaţă a copilului şi cu maturităţi ce se pot întinde până la vârsta de 17 sau 18 ani, băncile nu impun clienţilor să menţină banii în cont o perioadă atât de îndelungată. Cele mai multe instituţii cer păstrarea în cont a banilor cel puţin un an sau cel puţin a unei sume minime. La Raiffeisen Bank este posibilă o retragere parţială de bani din cont, în limita a 20% din valoarea depozitului.

Pe lângă depozite, băncile pun la dispo ziţia copiilor şi conturi pentru încasarea alocaţiei, care oferă unele facilităţi.

La BRD, "la împlinirea vârstei de 14 ani, adolescenţii au posibilitatea să opteze pentru un cont curent, în care pot primi alocaţia, cu un card ataşat, pentru un pachet de produse şi servicii şi pentru un cont de economii în lei sau în valută cu dobândă bonificat", spun reprezentanţii băncii. "Se pot seta transferuri lunare automate gratuite din contul de salariu, al părintelui, de exemplu, către planul de economii deschis pe numele copilului." MAGDA SĂNDULESCU, director dezvoltare în cadrul Raiffeisen România