Ce soartă va avea leul pe fondul crizei grecești

Deciziile Greciei de a impune controlul asupra capitalului, prin limitarea sumelor ce pot fi retrase de la bancomat la 60 de euro și de închidere a băncilor locale până lunea viitoare, au bulversat piețele financiare

Deciziile au venit ca urmare a anunțării, de către Executivul grec, a referendumului prin care elenii sunt chemați să voteze duminică în privința planului de salvare propus de UE. Leul, ca majoritatea monedelor emergente din zonă, s-a depreciat consistent, ajungând ieri la 4,49 lei/euro și la o cotație de 4,3251 lei în raport cu francul. Cât de mult ar mai putea scădea moneda națională? „În ianuarie, guvernatorul BNR declara că BNR întrevede leul fluctuând între 4,3 și 4,52 lei/euro anul acesta”, a declarat, pentru EVZ, Ciprian Dascălu, economist-șef al ING Bank România. Prin urmare, ar fi de așteptat ca banca centrală să intervină pentru a preveni depășirea pragului de 4,5 – 4,52 lei pentru un euro.

Astăzi este o zi crucială, în care Grecia trebuie să ramburseze 1,6 miliarde de euro către FMI. În ceea ce privește referendumul de duminică,„ultimele sondaje arată că 56% dintre greci susțin noul plan propus de europeni”, prin urmare s-ar putea să nu asistăm la un Grexit, a mai spus Ciprian Dascălu. În eventualitatea unei intrări a Greciei în incapacitate de plată, pe fondul disensiunilor cu UE, este greu de estimat care ar fi consecințele pentru piețele financiare, deoarece ar fi prima situație de acest gen.

Reacția băncilor elene de la noi

Băncile românești cu capital grecesc - Alpha Bank, Bancpost, Banca Românească și Piraeus Bank - nu vor fi afectate de ultimele evoluții, deoarece au fost încheiate acorduri de compensare cu băncile mamă. Ieri a apărut și prima reacție a unei bănci elene locale. „Nu sunt implementate politici de control de capital, nu sunt închise băncile și nici nu sunt limitate operațiu nile. Banca Națională a reglementat foarte clar intervențiile acționarilor tuturor băncilor, inclusiv ai celor din Grecia. Există un protocol foarte clar, cu reguli precise privind interferența acționarilor”, a anunțat Piraeus Bank România.

Randamentele solicitate de investitori pentru titlurile de stat românești au crescut însă, deci există riscul ca sectorul public să se împrumute mai scump. „Luni dimineața, din cauza scăderii apetitului pentru risc, curba randamentelor a urcat cu 15 – 20 puncte de bază (0,15 – 0,2%)”, scriu analiștii financiari ai unei bănci locale într-un raport. Cotațiile bursiere au înregistrat scăderi relativ modeste. La ora 15, indicele BET consemna o scădere cu 2%.

Juncker: „Grecii decid dacă vor în zona euro”

Președintele Comisiei Europene, Jean - Claude Juncker, a spus ieri într-o conferință de presă că referendumul de duminică va arăta dacă populația elenă vrea să mai rămână sau nu în zona euro sau în contextul mai larg, al Uniunii Europene. Respingerea planului propus de europeni pentru Grecia ar însemna „că Grecia vrea să se îndepărteze de zona euro și întreaga Europă”, a comentat Juncker, care a cerut guvernului elen să fie onest față de popor, legat de miza votului.