Ce şi cum se votează la referendumul de sâmbătă şi duminică

Românii sunt chemaţi la urne, la sfârşitul acestei săptămânii, pentru a se exprima asupra introducerii în constituţie a faptului că, în ţara noastră, se pot căsători doar un bărbat cu o femeie.

Pe buletinul de vot de la referendumul din 6-7 octombrie 2018 va fi înscrisă doar o singură întrebare: „Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament?”. Cetăţeanul va pune ştampila într-una din cele două căsuţe în care, în una este scris DA, iar în cealaltă NU.

Dacă ştampilezi DA, votezi pentru ca în România să se poată căsători doar un bărbat cu o femeie. Votând NU lăsaţi posibilitatea ca în parlament, fără consultarea românilor, să fie modificat Codul Civil în sensul că în România să se poată căsători şi una sau mai multe persoane de acelaşi sex. Votul NU înseamnă că sunteţi de acord ca în constituţie să rămână stipulat că „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”. Votul DA este dat pentru ca în legea fundamentală, care se modifică doar prin referendum, să fie scris că „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.

 

Informarea cetăţenilor şi fuga partidelor

Cât priveşte informarea cetăţenilor în aşa fel încât să ştie exact despre ce şi cum votează, legea nr. 3 din 2000 privind referendumul este foarte vagă. La articolul 30 prevede doar că “în campania pentru referendum partidele politice și cetățenii au dreptul să își exprime opiniile în mod liber și fără nici o discriminare, prin mitinguri, prin adunări publice și prin mijloace de informare în masă”.

Consiliul Naţional al Audiovizualului a adoptat Decizia nr. 441/2018, care se referă exclusiv la referendumul de sâmbătă şi duminică, ce nu este mult mai explicită. Ea prevede că: „Reflectarea campaniei pentru referendumul național se poate face prin intermediul emisiunilor informative și de dezbatere și trebuie să respecte regulile privind informarea corectă și pluralismul de opinii; Radiodifuzorii au obligația de a reflecta echidistant punctele de vedere aflate în divergență”. Tot în Decizia CNA se mai precizează: “În cadrul emisiunilor de dezbatere radiodifuzorii trebuie să asigure egalitatea de șanse între partizanii și adversarii problemei supuse referendumului”.

În perioada premergătoare alegerilor din decembrie 2016, Coaliția pentru Familie a încheiat protocoale de colaborare cu PSD, PNL și ALDE, în vederea susținerii organizării referendumului în aprilie 2017. Deşi nu au respectat termenul, în cele de urmă cei mai mulți parlamentari lor au votat pentru referendum. Însă, toate cele trei partide nu au mai făcut nimic, după aceea, pentru mobilizarea alegătorilor să se prezinte la urne.

 

Întrebarea de pe buletine

Întrebare de pe buletinele de vot de la referendum este următoarea: „Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament?”. Din nefericire, întrebarea nu putea fi explicită pentru că este prevăzută în legea 3, iar altă formulare ar fi dus la invalidarea referendumului, deoarece Parlamentul nu s-a învrednicit să modifice legea.

Legea nr. 3/2000 privind referendumul, la capitolul Referendumul pentru revizuirea Constituției precizează: Cetățenii care participă la referendum au dreptul să se pronunțe prin „DA” sau „NU” la următoarea întrebare înscrisă pe buletinul de vot: „Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament?”. Ca atare este formularea standard impusă de lege pentru întrebarea ce se pune la o revizuire constituțională şi nu mai poate fi modificată, ca să fie pe înţelesul a cât mai mulţi.

 

Se voteză în orice localitate, nu doar în cea de domiciliu

Referendumul pentru familie va avea loc în zilele sâmbătă și duminică, 6-7 octombrie, între orele 7.00 și 21.00. Pentru ca referendumul să fie validat, iar Constituția să fie modificată, trebuie să voteze cel puțin 30% dintre românii, adică 5.675.246 , cu drept de vot, iar 50% plus 1 dintre cei prezenți la urne să voteze în favoarea redefinirii familiei. Cetățeanul care, în ziua referendumului, se află într-o altă localitate decât cea în care este înscris în lista electorală poate să își exercite dreptul de vot în localitatea respectivă, la orice secție de votare, urmând a fi înscris într-o listă suplimentară de către președintele biroului electoral al secției de votare, pe baza actului de identitate sau a adeverinței care ține loc de act de identitate.

 

Apelul marelui neurochirurg Ștefan Mindea pentru DA la referendum

Unul dintre cei mai importanți medici specialiști în chirurgia minim invazivă din lume, neurochirurgul Ștefan Mindea face, prin intermediul canalului Youtube, un apel către români pentru a vota DA. Doctorul Mindea explică că, prin votul lor, românii își vor apăra familia și valorile strămoșești. Alături de el, în clip apare și soția sa, Magdalena, de profesie medic anestezist, mama celor șase copii ai familiei. Familia Mindea s-a întors acum câțiva ani în țară, pentru a profesa în România.

 

Noi, ca și părinți, purtăm sarcina cea mai mare

„Ca și tată, am încercat să ofer copiilor mei o educație cât mai aleasă, să-i cresc cu valori bune și sănătoase, să fie cu respect față de alții, să fie politicoși, să facă bine pentru alții și să fugă de ce este rău și, bineînțeles, să păstreze dragoste pentru Dumnezeu în inimile lor. Familia este baza acestei educații. Noi, ca și părinți, purtăm sarcina cea mai mare: a exemplului.

Am crescut în orașul Chicago, am făcut școala, am făcut rezidențiatul la Nortwestern University, după care am profesat la Stanford University, în calitate de profesor la neurochirurgie. Faptul că am trăit în California, între oameni diferiți, am avut prieteni homosexuali, am avut pacienți homosexuali și din punct de vedere omenesc, privesc fiecare om ca și creatura lui Dumnezeu. Deci nu se poate problema de intoleranță. Apelez la dumneavoastră în calitate de părinți, frați, surori și bunici, la noi toți cei care iubim țara aceasta și la valorile strămoșilor noștri, dar și cei care iubim viitorul nostru, copiii. Referendumul acesta este critic pentru România și pentru viitorul copiilor noștri. Am fost educat de părinți români, cu valori tradiționale românești, valori care ne-au fost de folos unde am fost pe acest pământ”, spune Ştefan Mindea.

 

Acum se va cunoaște cu-adevărat cine este cu Dumnezeu

„Nu vorbim acum față de o persoană, față de credința lor, ci vorbim, mai concret, despre identitatea noastră, ce vrem noi să fim, unde vrem să ducem țara. Trebuie să votăm un DA puternic, să răsune vocea noastră, ca și popor, ni se dă șansa să ne definim. Să luăm exemplul celorlalte 14 țări europene care au știut să voteze DA pentru căsătorie și familie în țara lor. Nu fiți înșelați și descurajați de cei care amestecă politica cu demersul acesta, inițiat de trei milioane de semnături de la cetățeni români acum trei ani. Acești oameni vicleni vor să vă înșele acum și să vă ia dreptul vostru de vot ca și români, dar tot ei ne vor acuza de pasivitate, a doua zi după referendum. Căsătoria trebuie definită acum ca fiind strict între un bărbat și o femeie, precum este definită în codul civil al României.

Respectuos vă cer să avem curaj să apărăm ce este de fapt atacat, adică familia noastră.

Acum se va cunoaște cu-adevărat cine este cu Dumnezeu și cine se rușinează de el. Să votăm un DA puternic și hotărît pentru căsătorie, pentru familie și pentru copiii și viitorul nostru!”, mai spune Ștefan Mindea.