Redeschiderea şcolilor nu ar trebui să declanşeze o înmulţire semnificativă a cazurilor de coronavirus, a declarat comisarul european al Sănătăţii, Stella Kyriakides, într-un interviu apărut sâmbătă, potrivit DPA.
"Studii realizate în mai multe state din UE au arătat că transmiterea de la copil la copil în şcoli este rară şi că redeschiderea şcolilor nu a fost asociată cu o înmulţire semnificativă a infecţiilor", a spus ea pentru cotidianul italian La Stampa.
"Dovezi actuale sugerează că dacă sunt implementate măsuri adecvate de igienă, iar elevii sunt distanţaţi sau împărţiţi în grupuri, este puţin probabil ca şcolile să fie o sursă mai mare de infecţii decât alte locuri. Iar asta este ceea ce sperăm", a adăugat ea.
Stella Kyriakides a mai declarat că primul vaccin împotriva virusului ar putea fi disponibil la sfârşitul acestui an sau la începutul lui 2021. Totuşi, ea a precizat că este "riscant" să se facă o predicţie exactă.
Săptămâna trecută, Serviciul de Sănătate Publică din Anglia a prezentat un studiu care arată că dintre cei peste un milion de copii care au fost prezenţi la grădiniţă şi la şcoala primară în Anglia în iunie, numai 70 au fost afectaţi de focare de coronavirus.
"Acolo unde au existat copii care au contractat infecţia, cel mai probabil au luat COVID-19 acasă, de obicei de la un părinte. Jumătate dintre focare nu au implicat niciun elev, iar transmiterea între elevi a fost foarte rară", a precizat Serviciul de Sănătate Publică din Anglia.
Cel puţin 41 dintre cele 825 de şcoli din Berlin au raportat cazuri de coronavirus în rândul profesorilor sau al elevilor în primele două săptămâni de la începerea cursului după vacanţa de vară, potrivit ziarului Berliner Zeitung, citat de EFE.
Ce s-a întâmplat în Germania după redeschiderea școlilor
Ziarul se bazează pe datele furnizate de autorităţile din domeniul învăţământului din acest oraş stat, potrivit cărora 37 de şcoli au plasat în carantină o parte dintre elevi, profesori, sau din ambele categorii, în urma depistării a cel puţin un caz de infectare în comunitatea şcolară, transmite Agerpres.
Lista include atât şcoli publice cât şi private, dar lipsesc unele centre şcolare în care au fost semnalate cazuri, în timp ce pentru şcolile profesionale încă nu au fost prezentate date oficiale. În alte două şcoli măsurile de carantină au fost deja ridicate.
Potrivit responsabilei pentru educaţie a Berlinului, Sandra Scheeres, aceste date arată că „școlile nu sunt în sine un ’hotspot″ (punct fierbinte) şi că de regulă “infecţiile ajung în şcoală din afară”.
Potrivit datelor furnizate joi la 15:00 ora locală, cazurile de contagiere cu noul coronavirus la Berlin după două săptămâni de cursuri nu constituie încă un pericol pentru funcţionarea în mod regulat a şcolilor, notează Berliner Zeitung.