Leul a atins, ieri, la cursul oficial, cea mai proastă cotaţie în raport cu euro, din ultima jumătate de an, respectiv 4,4947 lei/euro, iar deprecierea ar putea continua.
Cotaţia euro/leu din prezent este cu circa 4% peste cel mai bun nivel înregistrat de moneda naţională în raport cu euro anul trecut. Astfel, pe data de 3 mai 2013, un euro era cotat la 4,3072 lei. Pentru cei care plătesc rate la creditele în euro, sumele pe pe care le vor achita în plus atunci când cumpără moneda europeană cresc simţitor. Astfel, pentru o rată de 300 de euro, cei care câştigă veniturile în lei trebuiau să plătească băncii contravaloarea a 1.293 lei, pe 3 mai anul trecut. Aceeaşi rată reprezintă acum 1.348 de lei, deci cu 55 de lei mai mult. De asemenea, companiile, dar şi statul, care au de rambursat credite în euro şi de achitat contravaloarea unor obligaţiuni emise în moneda europeană vor plăti mai mult.
Foarte periculoasă este şi deprecierea leului în raport cu dolarul american, extrem de accentuată în ultimele zile.
Astfel, în ultimele cinci şedinţe de tranzacţionare, cotaţia indicată de Banca Naţională a crescut cu peste 2%, de la 3,2305 lei/dolar, la 3,3009 lei/dolar. Creşterea dolarului american faţă de leu va avea efecte imediate asupra preţului benzinei, tariful barilului fiind exprimat în dolari.
Euro peste 4,6 lei
Anul în curs ar putea fi foarte tensionant pentru leu. Evoluţia din acest an a monedei naţionale va depinde foarte mult de ceea ce se întâmplă pe piaţa americană, spun specialiştii consultaţi de EVZ. În plus, nu este exclus ca şi tensiunile generate de anul electoral 2014 să conducă la fluctuaţii. "Pe măsură ce Fed (sistemul de bănci centrale americane) îşi va retrage sprijinul financiar din piaţă, leul ar putea cunoaşte unele şocuri, în condiţiile în care investitorii îşi vor retrage plasamentele în moneda naţională şi vor vira spre dolarul american sau titlurile de stat americane", a declarat pentru EVZ un dealer de pe piaţa bancară.
Acesta se aşteaptă ca euro de depăşescă nivelul de 4,5 lei în perioada următoare, şi chiar şi pe cel de 4,6 lei. BNR poate interveni pentru a sprijini moneda locală. "Intenţia BNR nu este neapărat ca leul să fie puternic, ci să nu existe fluctuaţii mari de curs", a mai spus dealerul citat. Potrivit specialiştilor ING Bank, BNR ar putea fi însă mai puţin dispusă anii aceştia să sară în sprijinul leului, vânzând valută, în condiţiile în care are de rambursat datoria către Fondul Monetar Internaţional, care urcă la 3,5 miliarde de euro, în 2014.