Specialiştii americani de la Universitatea Rutgers din New Jersey au urmărit activitatea cerebrală a femeilor în timpul orgasmului şi au descoperit că diverse zone ale creierului se activează atunci când sunt stimulate anumite părţi ale corpului.
Astfel, s-a descoperit că peste 30 de zone diferite ale creierului se activează în timpul orgasmului, inclusiv cele responsabile cu sentimentele, satisfacţia sau memoria.
Numai plăcerea
Cercetătorii au descoperit că centrii responsabili cu senzaţia “de recompensă" devin activi cu două minute înainte ca femeia să ajungă la orgasm. Aceste zone sunt în general active atunci când mâncăm sau bem.
“În momentele care precedă climaxul, cortexul senzorial intra în funcţiune şi primeste senzaţiile venite din întreg corpul", spun specialiştii. Ultima zonă care intră în funcţiune este hipotalamusul, care controlează temperatura, senzaţia de foame, sete şi oboseală. O alta descoperire interesantă este faptul că excitaţia sexuală amorţeşte sistemul nervos al femeii, astfel încât aceasta nu mai resimte durerea ci numai plăcerea.
Un hormon cheie eliberat în timpul sexului este oxitocina. S-a demonstrat că acesta ne face să avem mai multa încredere în oameni. Este şi un factor cheie în întărirea legăturii dintre oameni, ca urmare a nivelului crescut de empatie. Organismul femeilor elibereaza mai multă oxitocină în timpul actului sexual, ceea ce înseamnă că ele sunt mult mai dispuse “să lase garda jos" şi să se îndrăgostească după consumarea actului sexual. Cercetătorii spun că problema este că organismul nu face diferenţa între o aventură de o noapte şi o potenţială legătură de lungă durată. Doza de dopamină
Indiferent de situaţie, oxitocina îşi va face efectul, “prin urmare, astfel se explică de ce femeile se simt rănite dacă bărbatul nu mai dă niciun semn de viaţă după consumarea actului sexual", explică specialiştii. La bărbaţi, situaţia este diferită. În timpul orgasmului, organismul unui bărbat îşi primeşte doza de dopamină, hormonul responsabil cu placerea.
“Acest lucru poate provoca dependenţa, explicând astfel comportamentul sexual al majorităţii bărbaţilor", notează specialiştii, care mai adaugă că influenţa hormonilor menţionaţi lămureşte compatibilitatea sau incompatibilitatea dintre femei şi bărbaţi din punct de vedere sexual.